Вінниця
16.04.2024
10.52° C
Вгору

У Вінницькій області є хворі з підозрою на штам “Дельта”

На Вінниччині наразі немає підтверджених випадків штаму “Дельта”, однак є хворі з підозрою. Зразки, відібрані у хворих з підозрою на коронавірус нового штаму, направлені в референс-лабораторію Києва.

Як повідомив в ефірі “Місто над Бугом” завідувач епідеміологічного відділу Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Степан Томин, наразі очікують результатів і готують зразки таких хворих на повторне тестування.

“На сьогоднішній день ми не маємо лабораторного підтвердження. Тобто ми ще не отримали відповіді щодо наявності чи відсутності в зразках, які були відібрані у хворих вінничан, штаму “Дельта”. Проте за інформацією клініцистів, інфекціоністів, у стаціонари області потрапляють особи, які мають т. зв. “епідеміологічні підстави” вважатися, що вони інфіковані штамом “Дельта”. Зокрема, це люди, які перебували в Росії чи росіяни, як прибули в гості до своїх родичів в Україну. Як правило, це досить важкий перебіг. Саме зразки від таких людей Центр контролю та профілактики хвороб у понеділок-вівторок наступного тижня буде відсилати повторно для того, щоб підтвердити чи спростувати наявність на території Вінницької області циркуляції штаму “Дельта”, – розповів Степан Томин.

У “Місті над Бугом” повідомили, що у Вінницькій області досліджень на визначення штаму коронавірусу не роблять, як і в інших областях України, через високу вартість реагентів. Водночас референс-лабораторія, де можна визначити штам вірусу, працює в Києві на базі Центру Громадського здоровʼя.

Степан Томин, зокрема, нагадав, що захиститись від коронавірусу можна лише вакцинувавшись. Усі вакцини, які доступні вінничанам, зареєстровані в Україні і сертифіковані організацією ВООЗ для екстреної вакцинації, захищають від усіх штамів коронавірусу, зокрема, й від нового штаму – “Дельта”.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin