Вінниця
25.04.2024
10.54° C
Вгору

Сьогодні у молодіжному центрі “Квадрат” відбулась пресконференція присвячена проведенню кулінарного фестивалю “Картопля по-уланівськи”

Презентували подію депутат обласної ради Ірина Івасюк, краєзнавець Микола Дорош, в.о голови Уланівської територіальної громади Олександр Гуцуляк, методистка Хмільницького районного будинку культури Оксана Гавура та представник Уланівського будинку культури Андрій Бохнюк.

Перед початком презентації пан Бохнюк виконав пісню присвячену картоплі по-уланівськи, варто зазначити, що твір народився у культурному середовищі Уланова.

Зі вступним словом почав в.о голови Уланівської територіальної громади Олександр Гуцуляк:

“Ідея проведення фестивалю з’явилась в мене під час подорожі Вінниччиною ще декілька років тому. Проведення такого заходу дасть поштовх розвитку та об’єднанню населення громади. Також у наших планах виведення фестивалю не лише на регіональний рівень, а створення проєкт всеукраїнського масштабу.”

Пані Ірина Івасюк, яка допомагає з проведенням фестивалю, своєю чергою зазначила, що родзинкою заходу має стати унікальність рецепту. Адже картопля по-уланівськи з’явилась саме тут, за 70 кілометрів від Вінниці. І це є справжня історія цієї місцевості.

Також, краєзнавець Микола Дорош розповів присутнім про історію створення рецепту. У своїй довгій та змістовній розмові чоловік оповідав деталі створення рецепту та те, як він завоював популярність на теренах Радянського Союзу, а згодом і всього світу. За його словами, зараз картоплю по-уланівськи можна замовити в усьому світі, від закладів громадського харчування Австралії до Аргентини.

Так, на початку 1960-х років, уланівська кухарка Глафіра Василівна Дорош вперше приготувала цю страву для когось з поважних гостей села. Жінка взяла картоплю, яка залишилась в неї від приготування інших справ, обсмажила її у великій кількості олії, що на той момент було рідкістю в сільській місцевості, адже здебільшого використовували тваринний жир, та додала до страви часник, який залишився від пиріжків з горохом. Гості були надзвичайно вражені такою стравою. Пізніше її скуштував і журналіст з газети “Известия”, який приїжджав до Уланова писати про сільське господарство. Його рецепт теж надзвичайно вразив і саме журналіст популяризував його у Москві, внаслідок чого Глафіру Василівну нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Це, мабуть єдиний в колишньому Союзі орденоносець за кулінарні досягнення.

Крім того, на пресконференції зазначили, що наразі ведеться робота над тим, щоб внести рецепт картоплі по-уланівськи, спочатку до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини України, а згодом, можливо, і ЮНЕСКО. Про це розповіла пані методистка Хмільницького районного будинку культури Оксана Гавура. За словами чиновниці, наразі триває збір усіх необхідних документів, а також вже вдалось зібрати та задокументувати свідчення 25 місцевих мешканців – носіїв рецепту. Адже кожен мешканець Уланівської громади знає рецепт.

Варто зазначити, що сам фестиваль відбудеться 21 серпня на території Уланівського стадіону. Про час початку буде повідомлено згодом. На пресконференції анонсували, що під час події буде проведено майстер-клас з приготування картоплі по-уланівськи, діятимуть фуд-корти та фотолокації. Крім того, відбудуться творчі презентації сіл громади, а кожен округ громади приготує якусь страву за рецептом Глафіри Василівни Дорош, адже за словами Микола Дороша, у відомої кухарки було багато власних рецептів. Також на гостей фестивалю чекає концертна програма за участі місцевих та запрошених виконавців.

Наприкінці пресконференції усіх охочих пригощали картоплею, яка ще сьогодні була приготована уланівськими майстринями.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin