Вінниця
19.04.2024
4.14° C
Вгору

Нас питали: “А що це за матрац?”, – як у Вінниці розвивається SUP-серфінг

Минулого року чимало вінничан помітили на набережній Бугу щось цікавіше за фонтани та жовту субмарину. У місті з’явилися сапсерфери, які плавали на надувних дошках, відштовхуючись веслом. Про те, що це за вид спорту, скільки коштує година катання та чи можливо романтично зустріти світанок на воді, журналістка “Це Вінниця, друже!” розпитала сапсерфера та співзасновника вінницького клубу “Supfit Club Vinnytsia” Влада Дарменка.

Як давно ви почали займатися сапсерфінгом?

Перша спробувала сапсерфінг моя дружина, потім уже я. Спочатку ми каталися в селі Рибачому. Потім уже у Вінниці ми поплавали із нашими вінницькими саперами. Нам сподобалося і ми вирішили відкривати свій клуб. Фактично, це наш із дружиною сімейний бізнес.

 

 

Ви займаєтесь лише цим бізнесом чи є ще якась робота?

Ні, це в минулому році було на рівні хобі. Ми тестували гіпотезу, наскільки це цікаво вінничанам, наскільки це може бути цікаво нам, як бізнес. У цьому році ми трішки розширяємося, змінюємо деякі умови. Зокрема ми зробили ремонт у приміщенні, де зберігали сапи, додали можливість оплати терміналом. Тобто покращуємо сервіс.

Скільки у вас зараз дошок? Скільки людей до вас ходить?

Зараз у нас близько 20-ти дошок. За минулий сезон послугами Сап Фіт клубу скористалися більше тисячі вінничан. У цьому сезоні ми спробуємо всі цифри минулого сезону побити. Сезон відкриваємо 22-го травня.

 

 

Сезон триває поки тепло, так?

Так звичайно, хоча насправді сапсерфінг – це така штука, якою можна займатися і весь рік, навіть у наших широтах. До зимового серфінгу готується не тільки сама дошка, а й відповідне спорядження, “сухі” костюми. Це достатньо дороге задоволення. У Вінниці навряд чи аудиторія готова серфити взимку. Особливо, коли Буг замерзне (сміється).

Чи нормально підходить наша ділянка Бугу для сапсерфінгу?

Усе залежить від того, яка ціль. Тобто можна фактично подорожувати на серфі – з точки “А” в точку “Б”; сплавати на фонтан, подивитися качечок-черпашок, подивитися лілії. Хвилі тут (на Бугу – авт.) відсутні, це дуже спокійна і тиха частина ріки. Якщо, наприклад, брати сапи на море, там зовсім по-іншому сприймається ця вся атракція.

 

 

У минулому році я з друзями сплавлявся на порогах біля Сокільця. Вони були на катамаранах, а я взяв сап. Це вже більш екстремально. По-перше, потрібен захист, хоча б шолом, по-друге, треба знати самі пороги. Сапер ніяк взагалі не закріплений на самій дошці і в разі чого, одразу летить в каміння.

Як в Україні розвинена сфера сапсерфінгу?

За останні п’ять років сапи, як вид розваг стає все більш популярним. У минулому році в нас ще були запитання: “А що це за матрац?”, “А чому таке криве весло?”, “Це взагалі човен чи не човен?”. Я думаю, що ми будемо розвивати цей напрямок відпочинку і смішних питань поменшає. Порівняно із минулим роком, наскільки мені відомо, обсяги продажу сапів в Україні стали вдвічі більшими. Це не може не радувати.

Чи треба фізична підготовка для того, щоб покататися?

Не потрібна фізична підготовка, у нас були люди, які навіть плавати не вміють. Ми видаємо жилет, є рятувальний ліш – це спеціальний мотузок яким кріпиться сап до ноги. П’ять хвилин і ви вже сапер!

 

Чи можна дітям займатися на сапах?

Зі своєю дитиною я виходжу спокійно на воду. Синові 9 років, на сапі він стоїть вже з 6. З чужими дітьми трохи складніше. Для груп дітей потрібно відповідні юридичні дозволи,навчені для роботи із дітьми інструктори. Діти на воді – це велика відповідальність. Тому в цьому сезоні ми поки не плануємо дитячу школу сапсерфінгу.

 

Скільки коштує дошка, спорядження для сапсерфінгу, якщо хтось захоче сам почати займатися?

Ну це приблизно так, як запитати “Скільки коштує велосипед?”. Велосипед може коштувати як 2000-3000, так і 90-100 тисяч гривень. Так само із сапами. Залежить від того, для якого відпочинку береться сап. Вони бувають і надувні, і поліетиленові, і карбонові. У середньому цінник на сапи для відпочинку стартує від 12 000 гривень.

 

 

Який графік роботи вашого клубу в цьому сезоні та скільки коштуватиме година оренди?

У нас повне завантаження клубу відбувалося у вихідні, святкові дні. Трохи менше людей приходило у будні після роботи. Тому у вихідні в нас робота від сходу сонця і до заходу. У будні дні будемо дивитись по записам і підлаштовуватись під запити клієнтів. Бувають моменти, коли люди хочуть зустріти світанок на воді, а буває що повертаються на сапстанцію коли вже стемніє – ми не відмовляємо нікому.

Вартість у будні дні: перша година оренди 150 гривень, друга – 100.

У вихідні – перша година 200 гривень, друга – 100.

 

Фото надані Владом та зі сторінки Supfit Club Vinnytsia

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin