Вінниця
20.04.2024
2.37° C
Вгору

“У мене були панічні атаки, я боялася залишатися сама”, – вінничанка про те, як зав’язла у швидких кредитах

У час затяжного карантину, коли тисячі українців залишаються без роботи, реклама організацій, які пропонують швидко отримати кредит стає ще більш нав’язливою. Вони обіцяють оформити позику всього за 20 хвилин без застави. Однак спокуслива пропозиція ризикує перетворитися на психологічний терор та обернутися тяжкими наслідками для позичальника. 

 

Вінничанка Валерія (ім’я змінено за проханням дівчини) першу позику взяла 2 роки тому, причина банальна – потрібно було заплатити за комуналку. 

 

“Я періодично заходила на сайти цих контор, переглядала умови, але майже одразу виходила, розуміючи, що таким я займатися точно не буду. Але влітку 2019 року все-таки довелося взяти 500 гривень, бо на той момент не було чим заплатити за комуналку. 

 

Дуже “купляє” те, що гроші одразу прийшли мені на рахунок. Також те, що перша позика в тому “банку”, до якого я звернулася (“CreditPlus” – авт.), була безвідсоткова. Тобто в голові вже складається схема легких грошей. Ту позику я погасила буквально через тиждень і думала, що я більше не буду брати, – ділиться Валерія. 

 

“Наступного разу я їхала в інше місто на дівич-вечір до подруги й тоді здавалося, що мені не вистачить грошей. Бо вечірку оплачували ми, плюс дорога туди, інші витрати… Тоді я взяла в кредит в тому самому “банку” 2000 гривень. Чому в тому самому, бо в ньому непотрібні були навіть мої паспортні дані. Я на той момент ще боялася їх давати. Наступні рази вже вказувала, страх відпустив”.

 

Тоді вже дівчині довелося повертати з відсотками, які були майже рівні сумі займу. За 2 тисячі кредиту потрібно було повернути майже 3500 гривень. 

 

“І я подумала, що це забагато, тому поверну наступного місяця. Тоді я скористалася послугою “подовження” кредиту, заплатила трохи більше 1000 гривень і відтермінувала виплату ще на місяць. Потім якось різко закінчуються гроші і ти розумієш, що тут взяти вже не можеш, і береш другий кредит в іншому банку, щоб погасити перший. І так один за одним.

У якийсь момент в мене накопичилося 4 кредити в різних “канторах”. Це “CreditPlus”, “Moneyveo”, “MyСredit” і “Zecredit.ua”.

 

 У сумі я була їм винна майже 30 000 гривень” 

Щоб погасити все одразу, грошей дівчині не вистачало, тому Валерія працювала лише на те, щоб відтерміновувати виплати. Пішла на додаткову роботу, де працювала у вихідні. Якщо затримувала оплату хоча б на день, дівчині телефонували колектори, спочатку нормальним тоном питали, коли будуть гроші, далі тон мінявся. 

 

“Я жила в постійному страху того, що вони зателефонують моїм батькам чи іншим родичам. Хоча телефон підрядника я постійно вказувала недійсний, але знаю, що вона можуть якось вираховувати номери близьких людей або сусідів. 

Саме в той період в мене з’явилися панічні атаки, я боялася залишатися сама вдома, боялася задихнутися. У голові постійно крутилися ці думки про гроші і де б їх взяти, я не могла нормально відпочивати.

Друзям я перший час теж боялася сказати, але згодом розповіла. Від цього стало не набагато легше насправді, але пізніше саме вони позичили мені гроші, щоб погасити кредити. Одна з подруг, яка дала найбільшу суму, попросила пообіцяти не повертати їй кошти. Але я так не можу, згодом обов’язково поверну. Окрім того значну суму позичила керівниця на моїй другій роботі. Їй я повертала ще протягом кількох місяців з кожної заробітної плати”. 

 

Таких історій, як у Валерії, є досить багато. Людей приваблює багато, на перший погляд, переваг таких кредитів. Адже тут, на відміну від офіційних банків не потрібно подавати довідку про доходи, мати офіційне місце роботи і загалом мало хто запитує про місце роботи. Основне, що потрібно таким установам – паспорт та номер платника податків. 

Гроші можна отримати миттєво на картку або ж забрати готівкою у відділенні. 

Ми порівняли умови найпопулярніших установ, де надають швидкі позики. Забігаючи наперед скажемо, що умови в усіх дуже схожі та, на перший погляд, заманливі для клієнта. 

 

1. ШвидкоГроші

 

Перший кредит можна оформити на суму від 1000 до 20 000 гривень, далі – суму можна підвищувати. 

Відсоткова ставка – 2% від суми позики в день, на приклад якщо сума кредиту 100 гривень, щодня “набігає” 20 гривень. 

Мінімальний термін погашення кредиту 1 день, максимальний – 3 роки. 

Є можливість продовжувати термін кредиту, сплачуючи лише відсоток від суми щомісяця. 

Видати кредит обіцяють за 20 хвилин.

 

2. Moneyveo

 

Відсоткова ставка на перший кредит – 0,01% на день. Далі – від 1,3% до 1,7%.

Перший кредит можна оформити на суму від 100 до 17 000 гривень, далі – суму можна підвищувати. 

Видати кредит обіцяють за 8 хвилин.

 

3. CreditPlus

 

Відсоткова ставка – 1,9% від суми позики в день.

Видати кредит обіцяють за 15 хвилин.

Перший кредит можна оформити на суму від 500 до 10 000 гривень, далі – суму можна підвищувати. 

 

4. MyCredit

 

Відсоткова ставка – 1,99% від суми позики в день.

Видати кредит обіцяють за 15 хвилин.

Перший кредит можна оформити на суму від 100 до 15 000 гривень. 

 

5. CreditKasa

 

Відсоткова ставка – 2% від суми позики в день.

Видати кредит обіцяють за 15 хвилин.

Перший кредит можна оформити на суму від 400 до 20 000 гривень. 

 

На усіх цих платформах пропонують отримати кредит лише з паспортом та номером платника податків. Також пишуть про те, що їм не потрібні номери телефонів поручителів. 

Правозахисники радять бути дуже обережними з фінансовими установами, які видають швидкі кредити, уважно читати умови договору і розуміти, що вам пропонують позику за кабальними відсотками, а вчасне неповернення кредиту загрожує не тільки фінансовими санкціями, а жорстким психологічним тиском боку колекторів. 

Психологічною метою колекторів є зробити так, щоб людина почувала себе в небезпеці, переймалася за рідних, що ми й бачимо на прикладі нашої героїні Валерії. Коли людина відчуває провину, сором та страх за власне життя, вона піддається паніці, стає вразливою і керованою. Недоброчесні підприємці цим і користуються.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin