Вінниця
29.03.2024
11.06° C
Вгору

“Незаплановані видатки призведуть до скорочення”: правління АМУ звернулося до Кабміну щодо доплати підприємцям з міського бюджету

У четвер, 24 березня, правління АМУ опублікувало звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. У тексті звернення представники міст критикують ініціативу уряду про доплату підприємцям постраждалим від пандемії розміром у 8000 гривень з місцевих бюджетів.

За словами представників українських міст, у них є декілька об’єктивних причин, щоб не підтримати це рішення.
Перш за все, це неконституційність такої ініціативи, адже згідно зі статтею 140 головного документу країни, місцеве самоврядування – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення. Але боротьба з пандемією коронавірусу – не може бути питанням місцевого самоврядування, COVID-19 – питання національної безпеки, а отже і загальнодержавного значення.

Крім того, представники правління висувають наступні аргументи:

– світовий та європейський досвід показує, що допомога бізнесу під час коронакризи здійснюється з бюджетів країн, а не міст;

– територіальні громади України не рівні за фінансовими можливостями, тож далеко не всі зможуть реалізувати ініціативу уряду;

– у випадку нереалізації частиною громад рішення уряду порушиться соціальна справедливість, адже неможливо, щоб одні підприємці отримали кошти, а інші ні;

– бюджети територіальних громад на поточний рік уже сформовані, а отже незаплановані видатки призведуть до скорочення фінансування освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери та інших програм на місцях.

Також, в АМУ зазначають, що територіальні громади протягом всього часу пандемії і так надавали і продовжують надавати всебічну допомогу як звичайним громадянам, так і підприємцям.

Так з березня по червень 2020 року заклади охорони здоров’я фінансувались переважно з місцевих бюджетів. Крім того, територіальні громади наразі власним коштом забезпечують перевезення пасажирів комунальним транспортом, який несе збиток через карантинні обмеження, впроваджують різноманітні пільги для підприємців, наприклад, звільнення ФОП 1 та 2 груп від єдиного податку, пільгові умови оренди землі та комунального майна, тощо.

Загальний обсяг підтримки суб’єктів господарювання за рахунок місцевих бюджетів лише у зв’язку із запровадженням податкових пільг з місцевих податків та зборів склав у 2020 році близько 5 млрд гривень, а у 2021 році вже реалізовані заходи звільнили платників єдиного податку від сплати єдиного податку на суму майже 300 млн гривень. Внаслідок цих дій місцеві бюджети несуть надзвичайно великі збитки, які не можуть не відображатися на інших важливих сферах життєдіяльності громад.

Тож з огляду на все вищевказане, правління АМУ закликає уряд країни забезпечити належну підтримку підприємців та найманих осіб, які постраждали від пандемії, саме з державного бюджету.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin