Вінниця
18.04.2024
5.15° C
Вгору

З наступного тижня у Вінницькій ОТГ штрафуватимуть паліїв листя

З 22 березня по 31 травня у Вінниці розпочнуть працювати вісім мобільних груп, які протидіятимуть спаленню рештків рослинного походження. Працівники Муніципальної варти, Національної поліції та Асоціації органів самоорганізації населення міста контролюватимуть ситуацію не лише у самій Вінниці, але й на приєднаних територіях 3-х старостинських округів, а саме Вінницько-Хутірського, Стадницького та Деснянського округів.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

У Вінниці відповідні рейди проводять щовесни та щоосені, коли містяни починають прибирання на своїх присадибних ділянках. Екологи наголошують, в процесі горіння листя, гілля та бадилля, разом з димом в атмосферне повітря потрапляють отруйні для людського організму діоксини. А під час тління рештків рослинного походження у повітря надходить бензопірен, який здатний викликати у людини онкологічні захворювання, тому відходи краще компостувати. Тобто, залишати у ямі на перегнивання.

«Крім того, деякі жителі разом з листям спалюють і різне побутове сміття, в тому числі пластик, що теж є дуже небезпечним для організму людини. Я хотів би зауважити, що постійна робота мобільних груп по протидії спалюванню рештків рослинного походження у місті дає свої результати – за останні 3 роки кількість виявлення таких порушень у Вінниці зменшилась на третину. Ми постійно ведемо з мешканцями роз’яснювальну роботу щодо шкоди від спалювання листя», – розповідає начальник Муніципальної варти Віталій Чигур.

На злісних порушників, які ігноруватимуть правила благоустрою будуть складатись протоколи про адмінправопорушення відповідно до статті 152 КУпАП. Розмір штрафів складає від 340 до 1360 грн для громадян та від 850 до 1700 грн для суб’єктів підприємницької діяльності.

Якщо ви стали свідками спалення листя, проінформуйте Ситуаційний центр за тел. 067-4-102-101, або зателефонуйте до Цілодобової варти за номером 15-60.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin