Вінниця
24.10.2024
7.77° C
Вгору

Ще 6 дітей повернулися з окупації

У середу, 23 жовтня, з тимчасово окупованих територій України повернули ще п’ять родин, які виховують 6 дітей віком від 3 до 17 років. Люди виїхали з окупованих районів Херсонщини, Запорізької області та Криму.

Про це повідомили уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець та керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

“В межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA 5 родин з 6 дітьми змогли виїхати з тимчасово окупованих територій України”, — інформує омбудсмен.

Українські посадовці розповіли, що дітей в окупації змушували навчатися у російських школах, де велика частина програми містила пропаганду. А батьків змусили отримати російські паспорти, без яких не можна було переміщуватися тимчасово окупованими територіями (ТОТ) України.

“У разі відмови [ходити в російські школи] їхніх батьків шантажували, погрожуючи позбавленням батьківських прав, незаконними обшуками та допитами”, — пише Єрмак.

Лубінець додає, що дітей без згоди батьків і їх самих записували до мілітарних організацій РФ. Також родини переживали психологічний тиск, відсутність належного медобслуговування та постачання потрібних ліків.

Родини поки житимуть в Івано-Франківській, Черкаській, Львівській і Житомирській областях. Уповноважений з прав людини обіцяє, що сім’ям допомогли з пошуком житла, оформленням та поновленням необхідних документів, працевлаштуванням та зарахуванням дітей до навчальних закладів. Дітям надали грошову та гуманітарну підтримку від держави.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin