Вінниця
23.10.2024
13.86° C
Вгору

На Вінниччині 14 жінок здобувають професію тракториста

У селі Гущинці на Вінниччині 14 жінок навчаються на трактористок у місцевому вищому професійному училищі. Ця програма фінансується урядом Японії в рамках ініціативи ООН. Після завершення навчання та складання іспитів, учасниці отримають посвідчення тракториста, що дозволить їм працювати на тракторах у сільськогосподарських підприємствах регіону, сприяючи заповненню дефіциту кадрів в аграрному секторі.

Про це Суспільному розповів директор училища Володимир Гаврилюк.На Вінниччині 14 жінок опановують професію тракториста в рамках міжнародної програми

Навчання розпочалося у вересні 2024 року, і триватиме 7,5 місяців. За цей час учениці пройдуть теоретичний курс, вивчать ПДР, а також опанують практичні навички керування тракторами. Вони отримають категорії А1 і А2, що дозволять працювати на легких і важких тракторах.

Навчання проводиться безкоштовно в рамках програми розвитку ООН, яку фінансує уряд Японії. Викладачі детально пояснюють будову техніки, проводять практичні заняття в лабораторії та на полігоні.

«Вони вивчають будову, роботу, регулювання, це все промацують руками. І надалі не тільки крутити рульове колесо, а й розуміють і обслуговують. Вони вже знають, чому сюди прийшли. Хтось був пекарем, швачкою, а тепер спробують себе в ролі тракториста», — зазначив викладач Роман Калашнюк.

Навесні 2025 року, після успішної здачі іспитів, жінки отримають посвідчення тракториста і зможуть працювати у сільськогосподарських підприємствах регіону.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin