Вінниця
19.10.2024
10.08° C
Вгору

Початок епідсезону в Україні: понад 60% хворих з початку жовтня – діти

Понад 60% хворих на застуду, грип чи ковід з початку жовтня – це діти до 17 років, повідомляє Центр громадського здоров’я.

З початку жовтня в Україні почався епідемічний сезон. Це означає, що зростає кількість випадків застуди, COVID-19 й грипу. За другий тиждень місяця захворіли близько 118 тисяч людей. Це на 32% нижче від епідемічного порога, хоча й показники збільшилися на 3,6% як порівняти з попереднім тижнем. Найбільше хворих зараз у Тернопільській області.

Що робити? 

Найбільш ефективна профілактика ковіду й грипу – це щорічна вакцинація, каже гендиректор Центру громадського здоров’я Михайло Росада. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Утім ці щеплення можна робити в один день або з мінімальним інтервалом. 

Згідно з оновленими рекомендаціями, більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти ковіду. А ревакцинуватися кожні 6-12 місяців радять людям із груп ризику. 

Де отримати щеплення?

Щеплення від COVID-19 можна отримати безоплатно. Зараз лікарі використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих та дітей, пояснює МОЗ.

Натомість вакцина проти грипу не входить до переліку безоплатних, але доступна в аптеках й лікарнях, де є така послуга. Зараз є вакцини проти грипу французького та корейського виробництва. Вони сертифіковані й пройшли державний контроль якості.

Яка різниця між застудою й грипом?

Застуда й грип – це вірусні інфекції першочергово дихальних шляхів. Грип починається дуже раптово. Часто на початку хвороби з’являється сильний головний і мʼязовий біль, гарячка, слабкість і виражена втома. 

Натомість причиною застуди є інші віруси – їх понад 200, але частіше це риновірусна інфекція. Зазвичай застуда розвивається впродовж кількох днів, і часто люди переносять її «на ногах». Серед перших симптомів – першіння в горлі й рясний нежить. Протягом декількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, зʼявляється слабкість і головний біль.

Яка різниця між грипом та COVID-19?

Грип починається з різкого підйому температури, а кашель, утруднене дихання, виділення слизу й біль у горлі з’являються згодом. Натомість COVID-19 починається з респіраторних симптомів й спершу більш схожий на застуду.

Вірус грипу вражає передусім верхні дихальні шляхи та легені, серцевий м’яз і внутрішню поверхню кровоносних судин. Крім цього, загострює хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легенів тощо.

Джерело: village

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin