Вінниця
16.10.2024
8.65° C
Вгору

Присвячена обороні Маріуполя: у Вінниці відкриють унікальну виставку

18 жовтня о 13:00 у Вінниці презентують пересувну виставку «86 днів Оборони Маріуполя». Відкриється експозиція на Європейській площі.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Вона покликана відтворити героїчні сторінки оборони міста Марії та нагадати про військових, які більш як два роки чекають на звільнення з російського полону. Виставка створена силами громадської організації «Серце Азовсталі». Побачити її у Вінниці жителі та гості міста зможуть за сприяння Дирекції парків та дозвілля територіальної громади, Центру концертних та фестивальних програм. Виставка триватиме до 26 жовтня.

Проєкт створено Big City Lab та Національним музеєм історії України. За підтримки: групи компаній «Метінвест», Mariupol Reborn, Серце Азовсталі. Авторська група виставки зібрала та опрацювала сотні свідчень військових та очевидців, аби створити своєрідний літопис оборони Маріуполя, яка тривала 86 днів. Мужні українські воїни боролися у повному ворожому оточенні допоки не отримали наказ командування вийти в полон задля порятунку життя поранених військових та цивільних. Чимало оборонців і досі перебувають у російському полоні. Як розповіли організатори, головна мета експозиції – донести до широкого загалу правду про ті події, повідати історії мужності, стійкості, жертовності та відданості синів та дочок України, що має закарбуватися у пам’яті поколінь.

В експозиції 13 панелей, які українською та англійською мовами розповідають історії захисників Маріуполя. Центральний образ виставки – вертикальні труби, що символізують образ промислового Маріуполя. Підсиленням такого архітектурного рішення є і колір, який відображає динаміку основних подій. Світлі металеві поверхні – це початок боротьби, темні матові – руйнація й облога міста. Зазначається, що форма виставки, подібно стрілці компаса, завжди вказує напрямок на Маріуполь.

Підсилюють емоційне сприйняття також і представлені речі, якими користувалися оборонці: синя ізоляційна стрічка та жовтий скотч – відповідно для маркування техніки та піхоти; пляшки санітайзерів – для знезаражування та приготування їжі, налобний ліхтарик – для орієнтуватися у підвалах. Тут можна також побачити пляшки з енергетичними напоями, які були дуже популярними серед оборонців «Азовсталі», а ще коржі з саморобного борошна та води, які вони готували в умовах нестачі харчових продуктів.

«Вінниця стане четвертим містом України, куди завітає пересувна виставка «86 днів Оборони Маріуполя». І це – не випадково. Адже у нас ефективно працює Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими, який опікується поверненням воїнів із полону, активною є і наша спільнота родин полонених, яка щосуботи організовує інформаційні акції для привернення уваги до цього питання, – каже очільниця Ради родин загиблих Захисників та Захисниць України при міському голові Вікторія Колмикова – мати вінничанина Романа Колмикова, який загинув при обороні Маріуполя. – Під час демонстрації виставки на Європейській площі буде представлено також 12 портретних фото з біографіями Героїв нашого краю, які віддали свої життя, обороняючи місто Марії. Загалом уся експозиція має освітню функцію. Тому увесь тиждень ми будемо проводити тут, зокрема екскурсії для учнів вінницьких шкіл та молоді, розповідати про учасників та хронологію подій».

Виставка експонуватиметься у Вінниці до 26 жовтня, а потім вирушить далі містами України. Згодом побачити її зможуть також і за кордоном.

У разі оголошення повітряної тривоги дивіться мапу укриттів за посиланням.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin