Вінниця
16.10.2024
8.65° C
Вгору

“Найбільше хочеться мовчки його обійняти”: батьки загиблого захисника з Бершаді поділилися спогадами про сина

Ярослав Менюк з Бершаді, Вінниччина, добровільно пішов захищати Україну. За словами його батьків, Людмили та Олександра Менюків, син був наполегливим, відповідальним та чесним. У нього було псевдо “Оптиміст”, він служив кулеметником і воював на сході України. У червні 2022 року Ярослав загинув під Авдіївкою, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною.

Про це інформує Це Вінниця, друже, посилаючись на Суспільне Вінниця.

Ярослав Менюк народився у 1994 році. Навчався у Бершадській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 3.

“Він займався спортом, баскетболом, любив комп’ютерну справу і все, що зв’язано з цим. Був дуже старанним, добрим, ніколи не сварився. Спокійний, розсудливий смішний, гуморний”, — розповіла Людмила.

“Він був худенький і високий, і лівша. Він відрізнявся від інших. Він спокійний, помірний. Добрий, і друзів дуже багато”, — сказав Олександр.

За словами батьків, Ярослав по життю був добрий, спокійний, наполегливий, відповідальний і чесний. А ще мав “загострене відчуття” справедливості. Саме тому у 2014 році пішов на Майдан.

“У 14-му році він був на Майдані. Ми хвилювалися. Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми боялися, що він піде і не скаже”, — розповіла мати.

"Найбільше хочеться мовчки його обійняти": батьки загиблого оборонця з Вінниччини поділилися спогадами про сина
Ярослав Менюк на світлинах. Суспільне Вінниця

Він на Майдані був. Ми три тижні не знали, де дитина. І в Києві ми його знайшли у вінницьких наметах. Він там був завгоспом. Записував, хто ночує. Чорний, в димі”, — пригадав батько.

Ярослав навчався в Уманському державному педагогічному університеті на факультеті іноземних мов. Знав досконало англійську, вчив французьку.

“Якось він сказав: “Ну, не моє, ну, не вчитель я”. Пробував себе в різних роботах, його завжди вабив комп’ютер. Займався озвучкою. У нього була озвучка фільмів, він хотів цим займатися. Заради цього вирішив поїхати на заробітки до Польщі. Строкову службу пройшов у Миколаєві. Радіозв’язківцем. Він відбув службу, то вирішив займатися озвучкою. Повернувся в Україну наприкінці листопада 2021 року. В березні Ярослав мав отримати чергову робочу візу”, — розповіла Людмила.

"Найбільше хочеться мовчки його обійняти": батьки загиблого оборонця з Вінниччини поділилися спогадами про сина
Олександр Менюк розповідає про сина. Суспільне Вінниця

За словами батьків, Ярослав пішов на війну добровольцем. Рідних просто поставив перед фактом. Хоча чекав робочу візу, мав їхати у Польщу, де працював перед цим.

“Він заходить і каже: “Я був у лікарні, я пройшов медкомісію”. І все. Це була крапка відліку. Його ніхто не міг відговорити. “Хто, як не я” – це його слова”, — розповіла мати.

Востаннє вона бачила його 18 квітня 2022 року це був понеділок.

Коли він пройшов обстеження, то був напоготові. Це було перед Пасхою. Я йому взяла ланцюжок з хрестиком: “Це буде твій оберіг”. Ні, не врятував. Я так не хотіла його відпускати. Він обертається у дверях і каже: “Будь здорова і щаслива”. І все — пішов. І каже: “Не хвилюйся за мене. Не проводжай. І все”, — розповіла Людмила.

“Він казав: “Тату, я вирішив. Це не обговорюється. Я все одно піду”. Рішення його було тверде. І переконати його неможливо. Він постійно мене готував до цього. Швидше за все, що він це вирішив давно, із самого початку. А він підготовлював. Боявся нас засмутити. Він боявся сказати. 18 квітня його призвали. 110 бригада, 38 батальйон, 1-ша рота. Напрямок – Схід. Попали вони під Авдіївку. Населені пункти мінялися, бо змінювалася лінія бойових дій. Вони ходили на 3-4 дні, на тиждень “на нуль”. Там відбивали атаки. Він був кулеметником. Хоча по строковій службі був радіозв’язківцем. А там викликався кулеметником”, — розповів батько оборонця.

"Найбільше хочеться мовчки його обійняти": батьки загиблого оборонця з Вінниччини поділилися спогадами про сина
Речі Ярослава. Суспільне Вінниця

Ярослав служив кулеметником 3 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 1 стрілецької роти в/ч А 4038 — у 38 окремому стрілецькому батальйоні “Південь” Сухопутних військ ЗСУ.

Наприкінці травня — на початку червня Олександр Менюк просився поїхати з волонтерами туди, де був його син.

“Під Покровськом село Велика Ведмедиця. Я його встиг побачити. Я до нього їздив. Найбільше, що мене вразило, це його очі. Якраз вони вийшли з “нуля”, і їх сильно обстріляли. Дуже багато 200-х і 300-х. Він сказав: ”Тату, я вийшов з пекла!”. І очі… Погляд не можна описати й передати. Темні, чорні очі. Ми недовго були. Я жалію, що довго з ним часу не провів. Я шукав командира, щоб взнати, яку допомогу привозити. Якось все сумбурно. Найбільший біль, що я не встиг договорити. Була надія, що все буде добре. Ми сподівалися, що він у нас захищений. Що його біда мине. Надія була”, — сказав Олександр.

Із сином батьки спілкувалися в основному через месенджери. Ярослав дзвонив рідко, надсилав фото, відео, як оборонці роблять перші позиції, окопи.

"Найбільше хочеться мовчки його обійняти": батьки загиблого оборонця з Вінниччини поділилися спогадами про сина
Людмила Менюк розповідає про сина. Суспільне Вінниця

“Зараз вже розуміння того, що його немає, то й слів не можна знайти. Чесно кажучи, розум не дає інформації, що зараз сказати сину. Найбільш за все хочеться просто мовчки обійняти сина і більше не відпускати”, — розповів батько.

Востаннє син вийшов на зв’язок 19 червня.

“Він сказав: “Мамо, нас посилають надовго. Я не знаю, коли я вийду на зв’язок”. І був дуже поганий зв’язок. Я сказала: “Сину, бережи себе!”. І вже понеділок, 20-те число, нема галочки, 21 – немає… 22-го він загинув. 22 червня 2022 року. 24-го числа нам повідомили. 25-го — сина привезли, були останні прощання. 26-го ми поховали Ярослава”, — розповіла Людмила Менюк.

Менюк
Людмила та Олександр Менюки в артпросторі. Суспільне Вінниця

У пам’ять про загиблого на війні сина Ярослава батьки відкрили в Бершаді артпростір “ЯR”. Тут проводять арттерапію для рідних полеглих захисників.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin