Вінниця
16.10.2024
8.65° C
Вгору

Вінницька СБУ повідомила про підозру самопроголошеному «отаману Запорозької Січі»

СБУ повідомила про підозру «командиру», який в ефірі «Соловйов Live» він закликав до «повного знищення українських міст» та захоплення Києва.

Про це 11 жовтня повідомили у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури. 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури командиру так званої козачої бригади «Днєпр», громадянину рф заочно повідомлено про підозру в публічних закликах до агресивної війни та умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі (ч. 2 ст. 110, ст. 436 КК України), – йдеться у повідомленні. 

Підозрюваний – колишній кадровий військовий зс рф, який брав участь у російській збройній агресії на Кавказі та з 2008 року очолює асоціацію співробітників силових структур «Воїн». З початку повномасштабного вторгнення рф він бере участь в окупації територій України: у 2022 – 2023 роках був начальником т. зв. управління внутрішніх справ м. Мелітополя і Мелітопольського району окупаційної влади; навесні 2023 року створив і донині очолює так звану диверсійно-розвідувальну (козачу) бригаду «Днєпр», учасники якої вчиняють терористичні дії на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини.

Підозрюваний веде пропагандистську діяльність, спрямовану проти основ національної безпеки України, у власному телеграм-каналі, де закликає до поділу територій України та її «денацифікації». У січні – березні 2024 року зі своєю фейковою «казачьєй» бригадою проводив на окупованих частинах Запоріжжя та Херсонщини активну агітаційну діяльність за вибори путіна у президенти, – повідомили у прокуратурі. 

За скоєння вказаних злочинів передбачено до 10 років позбавлення волі. 

Досудове розслідування здійснюється УСБУ у Вінницькій області.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin