Вінниця
16.10.2024
8.65° C
Вгору

Як позбутися безсоння: поради лікаря

Лікар Василь Чайка поділився своїм баченням цього явища та надав поради для того, щоб покращити якість сну й відпочинку, як повідомляє ТСН.

За словами лікаря, сном не керує свідомість або бажання людини виспатися. Основним регулятором сну є центр у головному мозку, розташований у гіпоталамусі, відомий як супрахіазматичне ядро. Цей центр відповідає за виділення мелатоніну, гормону, який сигналізує організму про необхідність сну.

оли мелатонін починає виділятися, ви відчуваєте потребу у сні. Однак якщо ваш організм перебуває під впливом стресу, активується симпатична нервова система, що призводить до зниження вироблення мелатоніну. Таким чином, поки ви перебуваєте у стані стресу чи поки проблема має для вас значення, заснути буде важко.

Лікар Чайка пропонує кілька способів, які можуть допомогти вам подолати безсоння:

  • Якщо ви відчуваєте стрес через певну ситуацію, спробуйте знайти її вирішення. Це може бути будь-що – від розмови з другом до консультації з фахівцем. Важливо звільнитися від думок, які вас турбують, перш ніж лягати спати.
  • Введіть у свій вечірній ритуал практики розслаблення, як-от медитація, дихальні вправи або читання книжок. Це допоможе знизити рівень стресу та підготувати організм до сну.
  • Регулярні фізичні вправи протягом дня також сприяють покращенню сну. Однак намагайтеся уникати інтенсивних навантажень безпосередньо перед сном.
  • За годину до сну намагайтеся уникати використання телефонів, комп’ютерів і телевізорів. Синє світло, яке випромінюють ці пристрої, може пригнічувати вироблення мелатоніну.

Безсоння може бути важкою перешкодою на шляху до здорового способу життя. Однак, за словами спеціаліста, ключ до гарного сну полягає в усуненні стресу та створенні комфортних умов для відпочинку.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin