Вінниця
04.10.2024
16.84° C
Вгору

Вінницький «Кристал» та шведський технопарк Krinova Science Park підписали меморандум про співпрацю

Делегація з Вінниці на чолі із заступником міського голови Андрієм Очеретним відвідала шведське місто Крістіанстад. Одним з головних досягнень цього робочого візиту стало знайомство з місцевим технологічним парком Krinova Science Park. Цей діловий візит відкрив можливості для встановлення партнерства між нашими містами, зокрема для започаткування співпраці між інноваційно-технологічними парками, університетами та підприємствами.

Про це інформує Це Вінниця, друже, посилаючись на Вінницьку міську раду.

За словами Андрія Очеретного, Krinova Science Park є найбільш потужним інноваційним майданчиком, який покликаний розвивати продовольчу сферу. Цей парк діє понад 20 років і він займає найкращі позиції у Швеції серед подібних центрів. Він також додав, що разом зі шведськими колегами вже підписали меморандум про взаєморозуміння між інноваційно-технологічним центром «Кристал» з Krinova Science Park, що в результаті дозволить обом сторонам обмінюватися найкращими практиками та разом створювати інноваційне майбутнє.

«Ми презентували колегам наш досвід створення інноваційно-технологічного центру “Кристал”, що є можливим завдяки співпраці Вінницької міської ради, німецької урядової компанії GIZ та ПРООН в межах їх спільного проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER). Один з корпусів центру до кінця року ми плануємо здати в експлуатацію і передбачаємо, що цей майданчик стане справжнім магнітом для розвитку креативної економіки та індустрій. Результат цього знайомства позитивний. Ми підписали меморандум про взаєморозуміння з Krinova Science Park, що дає можливість переймати найкращий досвід та створювати екосистему для інноваторів у Вінниці», – пояснює він.

В межах робочої поїздки делегати також взяли участь в продовольчій конференції Spot on Food 2024, яка була присвячена розвитку стійких систем та залучення інновацій у галузь харчової промисловості та сільського господарства.  На конференції, де зібралися провідні спеціалісти в різних галузях економічної діяльності з інших країн світу, Вінницю представляли й директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов та директорка КП «Інститут розвитку міст» Янна Чайковська.

Андрій Очеретний зауважив, що розвиток агросфери має важливе значення в контексті продовольчої безпеки для всього світу і України зокрема. На конференції вінничани поділилися досвідом роботи нашої громади в цьому напрямі з підприємцями-інноваторами у сфері харчування.

«Через війну та кліматичні зміни, ми мусимо перелаштовуватися і шукати нові шляхи для розвитку галузі, вирощування продукції та, звісно, її переробки. В планах – відійти від сировинної економіки, створюючи натомість додану вартість продукції. Вінницька міська рада робить все можливе для того, щоб стимулювати наших аграріїв до активної роботи, компенсуючи їм низку витрат, з якими вони зіштовхуються під час своєї роботи. До того ж розвиваємо майданчики, де в майбутньому будуть використовувати смартпідходи до харчової галузі.  Йдеться як про інноваційно-технологічний центр “Кристал”, так і один з наших індустріальних парків Volia Agri-food Park Vinnytsia, – розповідає Андрій Очеретний. – Це робота на перспективу, яка передбачає не лише залучення додаткових інвестицій в цей сектор та розвиток високотехнологічного виробництва, а й активність вітчизняного бізнесу та зростання їх конкурентоспроможності, а також збільшення податкових надходжень».

Андрій Очеретний також подякував за послідовну співпрацю в напрямку міської стійкості колегам з Nordic Urban Resilience Institute, яка почалась з участі Вінниці в програмі Making Cities Resident 2030.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin