Вінниця
19.09.2024
18.11° C
Вгору

Пекельна спека повернеться в Україну в серпні: деталі

Спекотні та посушливі умови стануть характерними для більшої частини України в серпні.

Про це повідомляє Meteoprog.com.

У серпні тривалість світлового дня помітно зменшується і це прямо впливає на середню температуру повітря, яка також зазнає тенденції до зниження. Але бувають роки виключення, коли саме серпень стає найспекотнішим місяцем із небувало високими температурними показниками (як, наприклад, у 2010 році).

Опадів у серпні випадає, зазвичай, небагато, в основному за рахунок переважання антициклонального характеру погоди та більш низької вологості повітряних мас. Наприкінці місяця іноді фіксувалися випадки заморозків (за винятком південних регіонів).

Довгострокові прогностичні методики показують, що у першій декаді серпня очікується розвиток малорухомого субтропічного висотного гребеня із Північної Африки у бік Центральної та Південної Європи. У цей же час на північному заході Європи, над районами Ісландії та північно-східною частиною Європи розташовуватиметься область зниженого геопотенціалу та циклонічна діяльність. При подібній структурі термобаричного поля в атмосфері є висока ймовірність надходження тропічного африканського повітря в північні широти, що призведе до нової хвилі спеки в багатьох європейських країнах.

Очікується, що пік спекотної погоди у центральній та південній Європі припаде на 5 – 15 серпня. У цей період максимальні добові температури можуть досягати місцями +40 °С і вище. На тлі спеки очікуються також епізоди небезпечних конвективних явищ – сильні зливи, руйнівні шквали та крупний град (в основному це стосуватиметься Італії, Німеччини та деяких країн центральної Європи).

Поступово субтропічний гребінь та пов’язана з ним аномально спекотна погода просуватиметься у східному напрямку. Тому західні та південні області України зустрінуть спекотну погоду першими, де фіксуватимуться максимальні показники температури +34…+38 °С.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin