Вінниця
20.09.2024
11.43° C
Вгору

Вінницькі поліцейські розповіли як не стати жертвою торгівлі людьми: деталі

Щорічно 30 липня відзначають Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Торгівля людьми ближче, ніж здається. Цей злочин адаптується до «потреб ринку», безпекової, економічної та соціальної ситуації в країні. Він може набувати різних форм – втягнення у жебрацтво та у злочинну діяльність, трудова чи сексуальна експлуатація та інше.

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції у Вінницькій області.

Ризик потрапити у таку ситуацію існує як для жінок, так і для чоловіків, незалежно від віку. Повномасштабне вторгнення росії на територію України, збільшення людей, які вимушено покинути свої домівки, гуманітарна та безпекова кризи — фактори, які сприяють поширенню торгівлі людьми.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ?

У більшості випадків громадяни стають жертвами торгівлі людьми через обман. Найчастіше у потерпілих забирають документи й примушують працювати задля оплати вигаданих боргів, або ж обіцяють легкий та швидкий заробіток. Нерідко це супроводжується фізичним або психологічним насильством.

 

Факторами, які зловмисники вміло використовують для вербування людини, є її уразливий стан: відсутність або втрата житла, грошей, документів чи роботи.

 

Торгівля людьми це не лише трудова чи сексуальна експлуатація. Це й незаконна трансплантація, втягнення у злочинну діяльність, сурогатне материнство, дитяча порнографія тощо.

 

ЯК ЗАХИСТИТИСЬ?

  • не довіряйте привабливим повідомленням та пропозиціям;
  • утримуйтесь від випадкових знайомств;
  • пам’ятайте про правила Інтернет-безпеки;
  • повідомляйте близьким про своє місцеперебування, плани на подорожі, домовтесь із ними про кодове слово або фразу, які дають змогу зрозуміти, що ви у небезпеці;
  • якщо у вас просять надати свої документи, пред’являйте їх лише офіційним особам. Зробіть і збережіть собі копії.

“Міграційна поліція продовжує протидіяти торгівлі людьми і з цією метою ми проводимо масштабну інформаційну кампанію, у тому числі й для тих, хто перебуває за кордоном. Це і смс-розсилки, і чат-боти у Телеграм-каналі «Залишайся в безпеці» та «SaveWomen». Ми співпрацюємо з європейськими партнерами, зокрема, створено сервісну платформу Ukraine Immigratoin Task Force, які надають підтримку українцям щодо імміграційних процесів. І наша головна мета – запобігти”, – зазначив під час свого виступу начальник Управління міграційної поліції Сергій Михалько.

 

КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ?

Якщо ви знаєте про випадки торгівлі людьми чи будь-якого виду експлуатації або потерпіли від цього злочину, звертайтеся за номерами:

102 – поліція;

527 – національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;

1547 – гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;

112 – служба екстреної допомоги в ЄС

https://t.me/stay_in_safe_ua_bot

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin