Вінниця
19.10.2024
2.46° C
Вгору

Що буде з цінами після Нового року: економічний прогноз

Підсумки економічного розвитку за цей рік виявилися значно вищими, ніж прогнозувалося. Однак прогнози на наступний рік залишаються помірно оптимістичними: очікується зниження темпів економічного зростання, а також прискорення інфляції. Що буде з цінами після Нового року — читай у матеріалі.

Що буде з цінами після Нового року: аналіз

Україна готується до традиційних коливань цін, що будуть характерні для наступного року. Якщо ти думаєш про те, що буде з цінами на продукти в Україні у 2024 році, то у Міністерстві агрополітики висловлюють думку, що ціни на основні продукти в країні залишаться стабільними, але це стосуватиметься лише внутрішнього виробництва. Наприклад, продуктового кошика. 

Що буде з цінами на продукти у 2024: пояснює експерт

Перший заступник міністра розвитку економіки Тарас Висоцький у національному телемарафоні відзначив, що українська продукція залишиться доступною для всіх споживачів, хоча традиційні коливання цін ймовірні у 2024 році. Зараз спостерігається зниження цін на цукор і соняшникову олію.

Є стабільна ситуація порівняно з минулим роком — буквально 5% коливань — по м’ясу і молочній продукції. Це ми говоримо за українську продукцію. — Цілком можливо, що будуть традиційні, але незначні сезонні коливання. Але не більше того, — зазначив він.

Що буде з цінами на продукти у 2024: чого очікувати

Підсумовуючи вищенаписане, Україна очікує стабільну ситуацію з цінами на основні продукти у 2024 році, зокрема на вітчизняні товари. Така тенденція пов’язана із розвитком виробництва продуктів у центральних та західних областях України. 

Висоцький вважає, що ця тенденція буде продовжуватися, і немає очікувань критичного зростання цін на ці продукти в наступному році. Також заступник міністра вказав на позитивні тенденції у цінах на овочі борщового набору, такі як картопля, буряк, та капуста.

Схожа ситуація зафіксована і в галузі зернових круп. 

Та сама гречка — ціни у 2-3 рази менші за рекордні. Тут також врожай достатній і не передбачається зростання, — підкреслив перший заступник голови Міністерства аграрної політики.

Що відомо про економічний аналіз 2023 року

Відомо, що протягом усього 2023 року провідні центральні банки світу активно боролися з проблемою інфляції. Це явище виникло через значну грошову підтримку економік у період пандемії, яку поглибили наслідки великої війни, що розгорнулася між росією та Україною.

Підвищення цін на продовольчі товари та енергоресурси змусило центральні банки визнати, що інфляційна криза триватиме довше, ніж вони очікували раніше.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin