На Вінниччині з початку березня отруїлись грибами вісім осіб
На Вінниччині із починаючи з березня 2022 року грибами отруїлися вісім мешканців області, в тому числі одна дитина. Летальних випадів не зареєстровано.
Про це повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.
Серед причин отруєння – вживання сушених грибів, куплених на ринку, вживання грибів без належної термічної обробки, вживання грибів, куплених з рук. Щоб не стати жертвою продуктів «тихого полювання» Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб просить дотримуватись таких рекомендацій:
- В першу чергу обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється санітарний контроль. Адже, отруїтися можна не лише отруйними грибами, але і їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах
- Не вживайте сирих грибів.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Вiдiбрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть.
- Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
Симптоми грибного отруєння можуть бути: запаморочення, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання, серцевої діяльності.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте лікаря або «швидку допомогу»! Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.