Вінниця
22.10.2024
8.05° C
Вгору

У центрі Вінниці розпочинаються розкопки колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни

Уже завтра, 27 серпня, на території поруч з церквою Воскресіння Господнього (Хмельницьке шосе, 5) розпочнуться пошуково-ексгумаційні роботи колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни.

Про це повідомили на пресконференції сьогодні, 26 серпня, у ХАБі “Місто Змістів”.

Учасниками пресконференції стали:

– Керівник представництва Народної спілки Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні Володимир Іоселіані;

– Офіс-менеджерка представництва Народної спілки Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні Світлана Іскра;

– Генеральний директор спеціалізованого приватного підприємства “Пам’ять і Слава” Родіон Гамзаєв;

– Заступниця міського голови Галина Якубович;

– Директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук;

– Головний архітектор Вінниці Євген Совінський;

– Директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Розкопки вестимуться в рамках Угоди міжурядової Угоди про догляд за військовими могилами, підписаної 29 травня 1996 року. Замовником робіт є Народна спілка Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні, а виконавцем спеціалізоване приватне підприємство “Пам’ять і слава”.

“У рамках цієї угоди сторони домовились про те, що будуть за рахунок коштів Федеративної Республіки Німеччини забезпечать збереження як українських військових поховань і догляд за ними у Німеччині, так і перепоховання та вивчення німецьких поховань в Україні. Це показує те, що ми пам’ятаємо історичні події і ми маємо і далі показувати молоді, що війна – це жах, смерті і долі людей, які можливо не вивчені родинам. Як українських військових, так і німецьких. Тому в рамках угоди ми підтримуємо цей проект”, – прокоментувала співпрацю заступниця міського голови Галина Якубович.

За словами Директора Центру історії Вінниці Олександра Федоришена ймовірно, що у місці майбутніх розкопок велися поховання в останні дні звільнення Вінниці від німецьких окупантів (17-20 березня 1944 р.).

Окрім того, поряд ймовірно є ділянка з християнським кладовищем, яку також збираються дослідити за згодою міста.

Розкопки вестимуться без шкоди зеленим насадженням, міським комунікаціям та забудовам. У ході роботи можна буде зробити детальніші прогнози про кількість поховань. Прогнозують, що їх може бути до 2000.

Також на пресконференції показали унікальні кадри з особистого архіву Ігора Головина, які полегшать роботу археологів, адже на них можна побачити приблизну схему поховань та навіть прізвища похованих.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin