Вінниця
21.10.2024
14.74° C
Вгору

Фестиваль, майстер-класи та виставки: у Вінниці гучно відзначили День Незалежності України

Сьогодні, 24 серпня, в Україні відзначають 30-ту річницю незалежності нашої країни.

У зв’язку з найбільшим державним святом у Вінниці було організовано ряд активностей та урочистостей.

Зокрема о 15:00 на Майдані Незалежності розпочався традиційний VIIІ фестиваль сучасного українського мистецтва “Подільська пектораль”. Відкривали подію своїм шаленим виступом барабанщики народного ансамблю танцю “Барвінок”.

По закінченню виступу юних талантів, вітальне слово мав мер Вінниці Сергій Моргунов.

“Я щиро вітаю усіх з Днем народження нашої рідної країни. Українці здобували свою незалежність впродовж багатьох століть. Вчора на Замковій горі ми підняли найбільший прапор України у Вінницькій області. Саме синьо-жовтий стяг є символом гордості, мужності й незалежності усіх українців. Сьогодні нам, як державі, 30 років. Від нас з вами залежить, наскільки ми збережемо незалежність України для наступних поколінь, мову, культуру, національну ідентичність, історію, національні символи. Від нас з вами залежить, якою буде Україна через десять, двадцять років. Бажаю кожному з нас пишатися своєю країною, бути патріотами своєї рідної землі. Кожній родині і всій нашій Україні – Божого захисту і великих успіхів! З Днем Незалежності та Слава Україні,”

– сказав політик.

Після цього Почесними грамотами Вінницької міської ради та її виконавчого комітету, а також грошовими преміями нагороджували вінничан, які мають за плечима видатні здобутки. Серед нагороджених були депутати міської ради, вчителі, медичні працівники, працівники культури, багатодітні матері, військовослужбовці, опікуни, митці та інші.


Також за участі керівництва міста та представника АТ “Укрпошти” Володимира Шаловінського було погашено спеціальну марку, яку виготовили до 30-річчя Незалежності України. На цю марку нанесено вірш вінницької поетеси Олександри Бурбело “Молитва за Україну”.

Проте розважальна програма святкового дня не обмежилась лише сценічними виступами. На Майдані Незалежності діяли різноманітні виставки.

Так, студенти та викладачі ВДПУ за участі реконструкторів презентували відвідувачам спадковість мілітарної традиції та вбрання. Були представлені форми військових від часів Великого Князівства Литовського до сучасності.


До огляду вінничан встановили стенди на яких містилась інформація про визначні сторінки історії боротьби за незалежність та видатних українців, які її здобували. Відвідувачі мали змогу дізнатись щось нове про таких славетних синів України, як Володимир Винниченко, Михайло Грушевський, Євген Коновалець, Симон Петлюра та інших.

Проте, як відомо, Україна мати не лише славетних воїнів, а й трудівників. Неподалік сцени діяли намети та столи, де вінничани мали змогу долучитись до праці. Проводились майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, виробів з бісеру та глини.


Також були представлені та експонати народного вбрання та гончарного мистецтва.

А перед приміщенням Вінницької міської ради розмістили роботи членів Вінницької обласної організації Національної спілки художників України та вихованців міських мистецьких шкіл.

Варто зазначити також присутність фотозон на будь-який смак. Пам’ятне фото можна було зробити, як і в сільському антуражі, так і з військовими.

На головній сцені ж вінничан продовжили розважати Вінницький академічний міський камерний хор ім. В. Газінського та Вінницький естрадно-духовий оркестр «ВінБенд», а ввечері гурт SUNRISE та Олександр Онофрійчук – фіналіст шоу “Голос Країни”.

 

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin