Що приготувати на Різдво: 12 пісних страв на Святвечір
Різдво в Україні – це час, коли рідні та близькі збираються за столом, а серця наповнюються теплом та вірою. Однією з найдавніших традицій цього свята є приготування та сервірування 12 пісних страв на Святвечір. Це число має глибоке символічне значення. Адже саме стільки апостолів було у Христа. Також ці страви символізують благословення та достаток на кожен місяць року.
Кожна родина має власне різдвяне меню. Якщо ж ви ще не визначилися з тим, які 12 страв поставити на стіл у Святвечір, скористайтеся наступними порадами.
12 пісних страв на різдвяний стіл – перелік та значення
- Кутя
В основі цієї страви – пшениця. Її зерна символізують вічне життя. Подібно до насіння, що, потрапляючи в землю, проростає, людська душа є невмирущою. Мак та горіхи є символами достатку, а мед – це солодке життя, яке чекає на людину в Царстві Небесному.
- Узвар
Цей напій символізує життя. Варять узвар на воді, що вказує на очищення душі та тіла. Саме узвар є традиційним напоєм для столу з 12 пісних страв на Святвечір.
- Пісний борщ
Який стіл в Україні можна уявити без борщу? Єдина відмінність – він готується не на мʼясному бульйоні. До такого борщу добре пасуватимуть квасоля й галушки. У страви кілька значень. З одного боку, червоний колір нагадує про немовлят, яких стратили за наказом царя Ірода, коли він хотів вбити новонародженого Ісуса. З іншого, борщ – це символ достатку та добробуту.
- Пісні вареники
Вони можуть бути з грибами, картоплею чи капустою та є уособленням ситості й благополуччя.
- Голубці з рисом та грибами
Символізм цієї страви зрозумілий вже з назви, що містить слово “голуб”. Цей птах, як відомо з Біблії, є уособленням самого Святого Духа та символізує Божу любов, красу та силу Творця. Начинка може бути й іншою, головне, щоби до складу не входило мʼясо.
- Вінегрет
Чудова пісна страва, що має різні варіації. Основні компоненти – варена картопля, морква, буряк та квашена капуста. Можна також додати консервовану квасолю, яблука та солоні огірки. Такий салат символізує весну, яка завжди приходить після зими та відроджує все довкола.
- Запечена картопля
Картопля серед 12 пісних страв на столі у Святвечір є уособленням родинного достатку. Приготувати її дуже просто, а вийде гарантовано смачно.
- Гриби
Часто на стіл у Святвечір ставлять гриби як окрему страву. Наприклад, мариновані або ж смажені. Вони символізують дві сутності Ісуса Христа – людську (ніжка) і божественну (шапка).
- Часник
Цій закусці відводять окреме чільне місце на столі. Як відомо, в народній медицині він виконує функцію антисептика та противірусного. В христинській традиції люди зробили його символом здоровʼя та очищення від гріхів.
- Запечена риба
В грецькій традиції імʼя Ісуса читається як Іхтіос, тобто риба. Тож ранні християни зробили її символом Спасителя. До того ж саме брати-рибалки першими пішли в учні Христові. Він їм сказав, що вони будуть “ловцями людей”. Тож не дивно, що риба є однією з обовʼязкових 12 пісних страв на Святу вечерю перед Різдвом.
- Пиріжки
З начинками можна експериментувати, але вони мають бути пісними. Ця страва є символом щастя та здоровʼя, які може отримати чиста серцем людина.
- Пампухи
Вони уособлюють тих, хто прийняв віру Христову та отримав вічне життя. Пампух – символ свята та солодкого життя й радості, що Бог дарує людям.
Якщо готувати ці страви усією родиною, стіл вийде ще смачнішим, а атмосфера теплішою. Саме це так потрібно усім українцям у важкі часи.