Вінниця
19.10.2024
10.07° C
Вгору

Після війни воїн всюди залишається за дверима? 7-8 квітня у Вінниці пройде прем’єра вистави, що проймає до мурах

У п’ятницю та суботу, 7 та 8 квітня, о 18.00 у Вінницькому театрі ім. Садовського пройде прем’єра вражаючої вистави «За дверима» режисера легендарного Харківського академічного театру ім. Т. Шевченка «Березіль» Олександра Ковшуна.

Прем’єра, створена за підтримки Goethe-Institut, буде глибокою, проймаючою до мурашок і надзвичайно актуальною!

Свою нову виставу «За дверима» Олександр Ковшун, на рахунку якого низка перемог та участь у 33 фестивалях у 10 країнах світу, поставив за культовою п’єсою одного з найвідоміших авторів у німецькій літературі епохи руїн Вольфганга Борхерта.

Тема вистави  життя воїна після війни. Коли куди не піде, на жаль, він всюди опиняється ніби за дверима…

Цією роботою режисер Олександр Ковшун пробує зазирнути в очі й душу людині після війни — тобто кожному з нас у недалекому майбутньому.

І, можливо, зараз ми не всі і не до кінця знаємо, що ж чекає на нас після, натомість автор п’єси Вольфганг Борхерт усвідомлював наслідки війни для людської особистості аж занадто добре: сам пройшов і Другу світову війну, і полон, і смертний вирок, і помилування Зрештою через підірване здоров’я загинув у 26 років.

Написана за біографічними мотивами, його п’єса «Там, за дверима» обійшла найкращі театри світу, стала німецькою класикою і вважається одним із найважливіших літературних документів ХХ сторіччя.

Своєрідною перекличкою вбитого, розтерзаного покоління…

Вистава Олександра Ковшуна «За дверима», створена в сучасній та лаконічній театральній естетиці, не тільки слідом за автором осмислює війну як найбільший абсурд в житті людства, але й вже сьогодні намагається вдивлятися в обличчя нового національного героя  людини після війни.

— Дуже тонко описані післявоєнні рефлексії, які переживає головний герой п’єси — солдат Бекман — я адаптував під наші теперішні реалії. Українські Герої-захисники воюють геть за інше — за нашу свободу і незалежне право на існування, але вони проходять війну тим самим шляхом, із такими ж травмами і дуже схожими наслідками, — відзначає режисер Олександр Ковшун— У п’єсі Вольфганга Борхерта, зважаючи на його біографію і наслідки Другої світової у Німеччині, де після поразки всі були проти всіх, фінал трагічний, тому у своїй виставі я його повністю переробив. У нас, українців, у нинішній війні, яку проти нашої країни розв’язала росіяінші надзадачі: вистояти, організуватися і перемогти. Тож саме це я заклав у фіналі, вивівши позитивний, потужний архетип незламного українського воїна.

Головні ролі у виставі «За дверима» виконують провідні актори Вінницького академічного театру ім. Садовського.

Головного героя — солдата Бекмана — у виставі «За дверима» грає талановитий Михайло Крисов.

Позитивне альтер-его головного героя — Іншого — Андрій Побережний.

Жіночий персонаж, який так і називається Вона, втілюють одразу кілька акторок: Вікторія Немченко, Оксана Бандура і заслужена артистка України Жанна Андрусишена.

Народну артистку України Таїсу Славінську побачимо у ролі Ріки Ельби і Фрау Хламер, народного артистка України Анатолія Вольського — у ролі Полковника і Смерті, а народного артиста України Валерія Прусса — у ролі Бога, у якого ніхто не вірить.

Приходьте у п’ятницю та суботу, 7 -8 квітня, о 18.00 у театрі ім. Садовського за найсильнішими враженнями на неординарну і глибоку прем’єру «За дверима»!

Квитки на виставу можна придбати на сайті https://teatr.vn.ua та у касі театру.

Фото Маргарити Корн 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin