Вінниця
18.10.2024
9.71° C
Вгору

Як підтримати жінку, яка втратила чоловіка на війні: п’ять аспектів, на які варто звернути увагу

На жаль, багато жінок втратили чоловіків на війні. Це велика втрата для них, адже жінки втратили чоловіка, батька своїх дітей, своє майбутнє. Їх треба правильно підтримувати та допомогти пережити цю втрату.

Тренерка Міжнародної асоціації психосоматики, кризова психологиня Ксенія Карачун розповіла, як підтримати жінок, які втратили чоловіка на війні.

Як підтримати жінок, що втратили чоловіка на війні

Психологиня наголошує, що не варто залишати таких жінок наодинці зі своїм горем. Ксенія радить просто бути поруч та обіймати їх.

Для всіх жінок, які втратили чоловіків на війні, існують різні групи підтримки, куди вони можуть звернутися по допомогу. 

З дітьми загиблих теж потрібно спілкуватися, бо вони потребують особливої турботи.

Ксенія Карачун розповідає про п’ять моментів, які варто пам’ятати при спілкуванні з тими, хто переживає втрату рідної людини.

  1. Будь тактовним(-ою) — треба дозувати свою підтримку. Інколи буває, що спершу жінки можуть не сприймати співчуття, бо до них приходить усвідомлення, що відтепер уся відповідальність за дітей та їхнє майбутнє лягає на їхні плечі.
  2. Допоможи організувати побут — треба знайти спосіб не бути нав’язливим(-ою), але дати людині упевненість, що вона може спертися на тебе та розраховувати на твою підтримку.
  3. Поважай емоції жінки — треба дозволяти їй прожити горе так, як вона це відчуває. Пізніше можна порадити їй звернутися за допомогою до спеціаліста.
  4. Не давай порад — не варто у розмові говорити: “Я тебе так розумію, колись і у мене помер…” або “Я знаю, що ти відчуваєш”, “Все буде добре”, “З часом стане легше”. Кожне проживання втрат є індивідуальним. Натомість варто цікавитися, як ти можеш підтримати людину та допомогти їй.
  5. Не питай: “Як ти?” — треба допомогти сім’ї, у якій загинув чоловік, жити далі. Можна, наприклад. організувати для родини відпочинок на природі. Треба допомогти їм знайти хоч краплину радості в житті.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin