Вінниця
24.04.2024
8.98° C
Вгору

Вінниця — одне з перших міст, яке отримає вакцину від ковіду

Сьогодні, 24 лютого, Вінниця отримає вакцину від коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield). Місто отримає препарат одним з перших в Україні, повідомляє телеканал Еспресо.  

Як розповів під час брифінгу головний санлікар Віктор Ляшко, першими препарат мають отримати: Київ, Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир та Вінниця. У ці міста та регіони Covishield надійде 24 лютого.  

“Вакцина виїде одночасно, просто логістичні маршрути побудовані так, що деякі області отримають вакцину у перший день, інші можуть отримати або пізно ввечері, або на наступний день”, – зазначив Віктор Ляшко 

 За словами санлікаря Віктора Ляшка, старт вакцинації запланований на 24 лютого. Вакцину Covishield для екстреного медичного застосування МОЗ зареєструвало зранку 23 лютого. 

 «Вакцина, Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія), має локальну (торговельну) назву Covishield. Відповідно, вакцина Covishield, яка сьогодні прибуває до України, офіційно зареєстрована», – зазначають у МОЗ.  

Контролював доставку вакцини особисто очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов. Covishield, виготовляють з ослабленої версії аденовірусу шимпанзе. Загалом препарат має широкий спектр дії. Коли вакцину вводять пацієнтові, вона стимулює імунну систему до продукування антитіл для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію. Виробник рекомендує робити подвійне щеплення з інтервалом 4-12 тижнів. Однією з переваг препарату називають, те, що його можна безпечно зберігати за температури від +2 до +8 градусів. Міжнародні клінічні випробування вакцини AstraZeneca показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність сягала 90%. За даними Інституту сироватки Індії, вакцина Covishield може бути протипоказана у низці випадків: важка алергічна реакція; підвищена температура тіла; порушення згортання крові або вживання антикоагулянтів; ослаблений імунітет; вагітність; грудне годування; використання іншої вакцини проти коронавірусу. 
 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin