Вінниця
20.04.2024
2.89° C
Вгору

У вінницький музей привезуть унікальний стіл Петлюри

У середині лютого до Вінницького обласного краєзнавчого музею повернуть стіл Петлюри. Експонат, яким свого часу користувався керівник Директорії, два роки перебував на реставрації. Спеціалістам вдалося відтворити його первісний вигляд. 

Масивний стіл потрапив до вінницького музею у 60-ті роки. До того його використовували в обласному комітеті комуністичної партії. За однією з версій, коли до Вінниці переїхав уряд Директорії УНР, предмет стояв у кабінеті Симона Петлюри. У 2018 році експонат відправили до столиці для оновлення. 

Як розповів редакції сайту Vinbazar.com завідувач відділу реставрації меблів Національного науково-дослідний реставраційного центр України Олександр Закусило, який виконував відновлювальні роботи, предмет знаходився у аварійному стані. 

“Основа столу виготовлена з ялини, а зовні обклеєна паркетажом із червоного дубу. З часом великі пласти викривилися та деформувалися, клей втратив свої якості, краї підіймалися. Тай взагалі, дощечки втратили розміри – всохлися. Тому було безліч тріщин по швам склейки. Стільниця виглядала ніби хвилястою”, – розповідає художник-реставратор.

Так виглядав стіл до реставрації

Науковець максимально вирівняв деформації та закріпив їх. Вирізьбив дві ніжки у вигляді левів, яких не вистачало. Також вдалося розкрити фарбник, яким покрили стіл вперше. В радянські часи предмет кілька разів лакували, через що частина деталей різьблення та самого декору стала непомітними, а колір змінився.

“Дрібні елементи після лакування майже не прочитувалися. Під час роботи вдалося розкрити виріб до авторської поверхні, віднайшли первісне покриття і вже по ньому відновили колір в тих місцях, де було втрачено. Насправді, стіл був не чорним, а світло-коричневим”, – каже майстер. 

Закусило зауважує, що під час відновлювальних робіт намагалися максимально зберегти різні побутові моменти, які залишилися за час використання. Тому відвідувачі зможуть побачити на стільниці не лише різьблені гравюри із рицарськими мотивами, але й потертість від чайного стакану, або слід, залишений від сигарети, яку можливо палив Петлюра під час напружених роздумів.  

Повернути стіл до Вінниці планують всередині лютого. Він стане частиною у виставковій залі №11, яка присвячена періоду Української революції. Крім нього тут експонуватимуть піаніно з вінницького театру, під акомпанемент якого виконували гімн, коли проголошували ІІІ Універсал.

Нагадаємо, у 2017 році пам’ятник українському державотворцю Симону Петлюрі встановили у Вінниці. Новий культурний об’єкт розкритикував президент Російської Федерації Володимир Путін.  

До Вінниці після реставрації повертають стіл Петлюри. Як рятували унікальний експонат? (Фото) 
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin