Вінниця
28.03.2024
9.11° C
Вгору

Вінничани вийдуть на акцію в пам’ять про “кіборгів”

Цієї п’ятниці, 22 січня, у Вінниці влаштують акцію з вшанування пам’яті Кіборгів. Саме в цей день у 2015-му останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал Донецького аеропорту.

Як зазначено на фейсбук-сторінці події, для вшанування подвигу загиблих о 12:00 на майдані Героїв Небесної Сотні учасники акції покладуть квіти до пам’ятника Дерево Свободи. За тим, покладання планується до мультимедійної стели пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО/ООС.

Зазначено, що за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 100 військових, з них восьмеро – з Вінниччини. Це Буйлук Анатолій Андрійович, Зулінський Сергій Миколайович, Камзінов Шайдула Хайрулович, Кондратюк Олександр Іванович, Скляров Дмитро Сергійович, Осаулко Юрій Леонідович, Франишин Дмитро Юрійович, Шевчук Леонід Володимирович.

“Оборона Донецького аеропорту тривала з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

На січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником. Бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх. У ці дні, в результаті підриву терміналу, загинули 58 захисників-«кіборгів». Загалом, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули близько 100 військових” – йдеться в анонсі події.

Зазначено, що 20 січня 2015 року проросійські бойовики, не припиняючи штурмів, підірвали новий термінал Донецького аеропорту, остаточно перетворивши колись один з найбільших аеропортів країни на руїни. “Після того військовим керівництвом було прийнято рішення відвести українських бійців, і 22 січня останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал”.

Організатори акції закликають пам’ятати загиблих героїв та шанувати живих.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin