Вінниця
20.04.2024
10.81° C
Вгору

Вінницька обласна рада вимагатиме від уряду повністю знизити підвищені тарифи

Напередодні Нового року Кабінет Міністрів України суттєво підвищив тарифи на газ для населення. Таке рішення неабияк обурило українців. У зв’язку з цим у всіх містах України люди влаштували акцію протесту та вимагали від влади скасувати різке підвищення тарифів. Партія “Українська Стратегія Гройсмана” також вимагала від уряду знизити ціну на газ.

Вчора, 13 січня, у Кабміні відбулася енергетична нарада, де вирішили зменшити тарифи, але лише на 30%.

«Сьогодні на нараді під керівництвом Президента України досягнуто рішення про запровадження на час карантину державного регулювання цін на газ. Це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки в даний момент надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, з можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання. Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною більше 10 гривень, тобто із запровадженням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на 30%», – сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте депутати Вінницької обласної ради, не підтримують рішення Кабміну, адже вимоги українців виконали частково. Тому, вони також звертатимуться до Президента України, парламенту та Кабміну з вимогою не підвищувати тарифи на енергоносії для населення. 

За інформацією НАК «Нафтогаз України» станом на 12 вересня 2020 році закачано в підземні газосховища 19 млрд куб.м. природного газу або 95% від річного плану. Середньозважена ціна природного газу за результатами електронних біржових торгів на торговій біржі «Українська енергетична біржа» станом на червень 2020 року складала 2,8 грн/куб.м з ПДВ (за умов передоплати).

«Однак, відповідно до діючих нормативних документів та механізмів розрахунку вартості природного газу, населення області із січня 2021 року змушене оплачувати тарифи за спожитий природний газ, який був накопичений в державних газових сховищах за вищевказаними цінами по вартості 9,89 грн/куб.м з ПДВ. Окрім того, більш ніж на 73% зростає тариф на розподіл природного газу до 2,016 грн/куб.м з ПДВ. Сукупно вартість природного газу складатиме для населення понад 12 грн/куб.м з ПДВ, що є найвищим показником в історії незалежної України», – вказано у зверненні фракції УСГ у Вінницькій обласній Раді.

У середу у парламенті пройшла нарада спікера Дмитра Разумкова, представників депутатських фракцій та груп, прем’єра і представників профільних відомств. За її результатами вирішено заслухати прем’єр-міністра України з доповіддю про заходи для врегулювання ситуації з підвищенням тарифів на Погоджувальній раді депутатських фракцій та груп 25 січня, а також на пленарному засіданні Парламенту 26 січня.

Нагадаємо, раніше партія УСГ оприлюднила заяву на своїй фейсбук-сторінці до Уряду про зниження тарифів для населення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin