Вінниця
28.03.2024
16.24° C
Вгору

“Слухати серцем”: дітям з вадами зору подарують бібліотеку з аудіокнигами

Самгородоцька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Козятинського району отримає бібліотеку “Слухати серцем” для дітей з вадами зору. У ній є аудіокнижки, записані за творами сучасних українських дитячих письменників. Як зазначають учасники проєкту, добірка книжок розподілена за віковими групами та орієнтована на читачів від дошкільного до старшого шкільного віку.

“Насамперед аудиторія нашого проекту це діти, які не мають можливості читати книжки самостійно, адже мають проблеми з зором. Саме для них ми створюємо бібліотечку “Голоси книжок”, яка сприятиме гармонічному розвитку дітей та знайомству з новинками української літератури. Підбираючи матеріал для озвучування, ми намагалися акцентувати увагу на творах, у яких йдеться про сучасний світ, комунікацію, та головні людські цінності”, – зауважує керівниця проекту письменниця Мар’яна Гончарова-Горянська.

Бібліотека носитиме назву “Голоси книжок” та буде передана вихованцям 12 шкіл-інтернатів для сліпих та слабозорих дітей з різних міст України. Аудіобібліотеки, записані на електронні носії (CDrom), разом із зчитувальними пристроями будуть відправлені за адресами шкіл-інтернатів. Аудіокнижки отримають діти дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку. Також, усі вони будуть розміщені у вільному доступі на сайті видавництва «Ранок» та в онлайн бібліотеці для людей із вадами зору «Лихтар».

Дитяча аудиторія дуже важлива для команди проекту тому до озвучування аудіокнижок були запрошені професійні диктори, які володіють літературною українською мовою та зацікавлені у створенні соціально важливих проектів. Над проектом вже працюють теле- та радіо ведучі, актори театру і кіно, відомі українці. Прекрасно й те, що до ідеї доєднався директор видавництва “Ранок” Віктор Круглов, який погодився стати партнером “Слухати серцем” та безкоштовно передав рукописи нових книг дитячих письменників до потреб проекту. Крім того, “Ранок” обіцяв докласти зусиль щодо безкоштовного поширення створеного в рамках проекту продукту на сайті видавництва та шляхом розміщення QR-кодів на друкованих виданнях.

“Як тільки мені запропонували ідею озвучування творів сучасних українських літераторів для дітей, в мене не було сумніву щодо важливості задуму. В Україні, нажаль, взагалі сучасні дитячі твори в аудіо-форматі відсутні. Є лише підручники, посібники, класика та казки. Проблема, я думаю, у дороговизні процесу, колізіях в авторському праві та піратстві. Наш книжковий ринок ще не готовий до сучасних видавничих трендів. А дітям аудіокнижки дуже потрібні. Тому з цих 11 творів ми тільки починаємо важливу справу”,– зазначив Віктор Круглов Серед тих, хто начитує аудіо-книги – відомі голоси українського культурного бомонду Заслужений артист України, актор В’ячеслав Гіндін; Лауреат кінофестивалю «Харківський бузок» (2009), актор, режисер Михайло Озеров; провідна актриса театру ляльок ім. В. Афанасьєва Тетяна Тумасянц; співак, музикант і актор Павло Савєльєв та інші.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin