Вінниця
28.03.2024
16.57° C
Вгору

Реорганізація села. Нові посади. Децентралізація.

Минулої доби, 9 грудня, на позачерговому засіданні Вінницької міської ради депутати прийняли рішення про початок реорганізації сільських рад, які увійшли до складу Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. Тепер ці рішення потрібно привести у відповідність, щоб з наступного бюджетного року приєднані території могли нормально функціонувати, а їхня інфраструктура покращувалася.

Владислав Кривешко – староста Вінницько-Хутірського старостинського округу, який з 20 листопада обіймає посаду старости, розповів, що процес реорганізації вимагає багато часу. Крім того, децентралізація – новий напрямок в історії України, тому усі рішення відносно реорганізації приєднаних територій приймаються вперше і для того, щоб вкластися у зазначені терміни, потрібно прикласти багато зусиль. Про це пише Misto.

“Під час реорганізації потрібно здійснити передачу майна, коштів тощо. Вчора на засіданні позачергової сесії депутати ухвалили рішення, які стосуються передачі ресурсів та фінансів. Потрібно відмітити, що реорганізацію складно виконати в поставлені терміни, тому що обсяг роботи великий, але міський голова Сергій Моргунов та апарат Вінницької міської ради приймають необхідні рішення швидко та якісно. Я, у свою чергу, прикладаю максимум зусиль та хочу, щоб мій старостинський округ найшвидше пройшов цей етап”, – розповідає староста Вінницько-Хутірського старостинського округу Владислав Кривешко.

За майже два тижні Владислав Кривешко встиг допомогти мешканцям села Щітки, дізнався про проблеми людей в приєднаних до Вінниці селах й налагодив режим роботи.

“Певна частина людей зустріла мене з невеличким острахом, тому що вони не розуміли що і як має відбуватись. Але більшість населення підтримує, бо знають хто я і які принципи моєї роботи. Хочу сказати, що у людей з’явилась надія на позитивні зміни, що більше не буде такого, як було раніше. Тобто, коли більшість управлінських рішень одного з колишніх сільських голів стосувалися інших власних справ, а не громади. Хочу, щоб разом з громадою пройшли бар’єр минулого й швидко прийшли до сучасного. До речі, вже одну проблему вирішили. На першому тижні, як призначили, дізнався, що в селі Щітки у будівлі, де одночасно розташований клуб, бібліотека та амбулаторія, не було опалення. Думаю, надважливо, щоб у закладах отримання медико-санітарної допомоги було тепло, тим паче, під час епідемії. Завдяки міському голові ми зробили усе, щоб пришвидшити процес відновлення газопостачання. За два дні до установи приїхали представники “Вінницягаз” та під’єднали газопостачання”, – каже староста Владислав Кривешко.

Наступна проблема, над якою працює староста Вінницько-Хутірського округу, – відсутність технічної документації та незаконно проведене вуличне освітлення у селі Вінницькі Хутори. Селяни скаржилися, що в їх будівлях щодня перепади напруги й техніка починає виходити з ладу. Пан Владислав зауважує, якби на цю проблему вчасно не звернули уваги, то могло статися коротке замикання мережі СІП, яке призвело б до прикрих наслідків та значних матеріальних збитків.

“Таке відчуття, що після розпаду радянського союзу розвиток сіл завмер. Наразі, деякі сфери наших сіл на 10-20 років відстають у розвитку від Вінниці. Необхідно негайно наближатися до стандартів міста. Готовий разом з людьми це зробити. У Вайбері, Фейсбуці, по телефону ми обговорюємо проблеми, а під час зустрічі їх вирішуємо. Завжди радий спілкуватися з місцевими й вони готові змінювати умови життя та побуту на своїй території. Я налаштований на результат. У мене зараз немає вихідних, тому що вважаю, що зараз необхідно зосередитись на роботі. Часу розслаблятися – немає”, – каже Владислав.

Наразі староста працює над тим, щоб інтереси жителів округу були якісно представлені виконавчими органами міської ради. Також, спільно з міською радою, Владислав робить усе можливе, щоб широкий спектр адмінпослуг можна було отримати безпосередньо на території старостинського округу, а також юридичну та правову допомогу. Владислав постійно розповідає міському голові Сергію Моргунову про бажання та прагнення мешканців його округу.

“Наші повноваження старост доволі серйозні, тому що ніхто, окрім нас, не доповість якісно, що відбувається на окрузі не так. Ми повинні бути прискіпливими до усіх подій, які стаються у селах. Все маємо зробити для людей. Буду намагатися контролювати роботу комісій та напрямки видатків на розвиток громади. Люди повинні розуміти, що гроші новоприєднаних громад будуть зосереджуватися на територіях звідки прийшли до бюджету ВМОТГ. Наразі стоїть гостре питання щодо вуличного освітлення та приведення у відповідність до стандартів міста інфраструктури та транспорту”, – додав Владислав Кривешко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin