Вінниця
29.03.2024
9.48° C
Вгору

З житлової багатоповерхівки в арт-галерею

Вінниці двері 108-квартирного помешкання по вул. Янгеля, 69, розмалювали символами міста. Літак, біля Будинку офіцерів, Водонапірна вежа на Оводова. В процесі арка при вході до парку Леонтовича. А на прибудинковій території облаштували парк в мініатюрі. Головний ініціатор перевтілення – 56-річний Олександр Пятих. З 2014 року він відповідальний по будинку.

«Ідея розмалювати саме двері була давно. Спочатку замінили старі на такі, на яких можна малювати. Залізне полотно створити. Облаштували майданчики перед ними. Потім довго шукав художника. А перед виборами до нас завітав мері Вінниці Моргунов. Був також Роман Фурман, це керівник міської ЖКГ, наш депутат. От вони мені під «гарячу» руку і попали. Ми з Моргуновим переговорили, вони дали контакти директора художньої школи. Хотіли, аби хтось з учнів малював. Бо таке зробити, багато грошей коштує. А у нас не ОСББ. Ми ще відносимося до управляючої компанії. Але коронавірус. Дітей не можемо наражати на небезпеку. Похолодало вже. Знайшов молодого художника. Він дизайнер – архітектор. Звати Валерій, а прізвище не запитав. Поки малює здебільшого за мій власний кошт. Є спонсор», – розповідає Вінниця.info Олександр Валентинович.

Відповідальний по будинку проводить екскурсію по будинку, зауважує, приміщенню 40 років.

«Чому двері вирішили розмалювати саме символами міста? Ну тому, що зайчиками, ведмежатами, це більше для дитячого садка. Я 30 років прослужив зам командира дивізії. З Вінниці виїхав 1983 році. А повернувся у 2014-му. Службу закінчив на Дальньому Сході. І мені близька тема авіації. Тому, що я одразу сказав, що на наших дверях намалюємо літак, який стоїть біля Будинку Офіцерів. А далі, старші по під’їздам обирали свої зображення», – зауважує він.

Біля третього під’їзду помічаємо, що стоїть табурет. Малюнок арки при вході до парку Леонтовича недороблений.

«Фарби на морозі почали замерзати. Він в теплій воді з термоса їх відігрівав. Домовилися, що як трохи потепліє, то продовжимо. Поки ми розмальовували двері до колишніх смітників. Ближче до весни вже парадними займемося. Я в інтернеті повибирав цікаві», -показує на телефоні вже розмальовані двері у вигляді телефонної будки у Лондоні, автомату з газованою водою ще за радянські часи.

Обрали Олександра Валентиновича відповідальним по будинком практично одразу після того, як з дружиною повернулися до України.

«Розпочалося все з того, що дружина під будинком почала облаштовувати клумбу. Коли наші люди побачили, що це красиво, то також почали долучатися. Біля своїх вікон, своїх під’їздів також висаджують клумби. У нас долучаються чимало мешканців. Є дачниця, яка вирощує і добре розуміється на квітах. Вона долучається. Єдина проблема, крадуть, як не фігурки, так ліхтарики. Навіть квіти. Позаминулого року 40 кущів хостів вирили. Але це нас не зупиняє», – посміхається чоловік.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin