Вінниця
19.04.2024
4.12° C
Вгору

В центрі міста безкоштовно можна здати тест на ВІЛ та гепатити В і С

У Вінниці з 23 листопада проходить Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатити, тож у центрі Вінниці протягом шести днів можна безкоштовно перевірити стан свого здоров’я.

“З понеділка, 23 листопада, до п’ятниці, 27 листопада, а також у Всесвітній День боротьби зі СНІДом, 1 грудня, у Вінниці відбуватиметься тестування крові на наявність антитіл до ВІЛ та гепатитів B і С. Мобільна лабораторія буде розташована на Європейській площі та працюватиме з 12 до 17 години”

розповідає Олег Лук’янович, представник «Вінницького обласного центру громадського здоров’я Вінницької обласної ради».

Тестування відбуватиметься за допомогою експрес-тестів, а результат можна буде дізнатися вже за декілька хвилин. Довідок лабораторія не видає, тестування анонімне і документи демонструвати не потрібно

Станом на 1 листопада 2019 року за всі роки з початку епідемії ВІЛ в Україні у Вінницькій області було виявлено 5 713 ВІЛ-інфікованих громадян України. З них 2 505 встановлено діагноз СНІД, померли 1 289 ВІЛ-інфікованих громадян (в тому числі 809 осіб від СНІДу). Найпоширеніші шляхи передачі ВІЛ на території Вінницької області: статевий, при ін’єкційному споживанні наркотиків, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини.

“Щороку в результаті проведення подібних акцій ми виявляємо близько 300 людей зі СНІДом, та на жаль, у деяких людей діагноз виявляється на пізніх стадіях, коли допомогу надавати непросто. Подібні акції покликані звернути увагу людини на своє здоров’я: чим швидше вона обстежилася, а отже допомогла собі ще на ранніх стадіях хвороби. Ми ж наближаємо ці послуги до населення, підкреслила лікар-епідеміолог. Крім того, психологічна підтримка таких хворих здійснюється у Центрі СНІДу безкоштовно. І навіть сьогодні, коли здійснюється забір крові, в мобільній лабораторії-автобусі з кожним працює медична сестра та лікар-психолог”

розповідає Інна Дидь, завідувачка відділу організаційно-методичної роботи та епідмоніторингу КНП «Вінницького обласного клінічного Центру СНІДу».
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin