Вінниця
20.04.2024
2.89° C
Вгору

Документалка про НЕП на Поділлі розповість вінницьким учням справжню історію

Серію науково-просвітницьких фільмів, які покликані допомогти вчителям та учням детальніше дізнатися про радянські «покращення» на місцях, створюють представники ГО «Подільська спадщина». До неї входять викладачі та студенти історичного факультету Вінницького педуніверситету.

Творча група уже створила дві серії документалки «Поділля в добу НЕПу». Кожна – стосується окремої проблеми, а триває в середньому 10 хвилин. У планах змонтувати ще 5 серій про НЕП. Завершити роботу сподіваються до кінця року. Увесь багатосерійний документальний фільм розмістять у вільному доступі в соцмережах. Його обіцяють розіслати у всі вінницькі школи та бібліотеки.

– У сучасній історіографії побутує думка, що НЕП – це нібито щасливий період для українців: припинилися політичні репресії, почало відроджуватися приватне підприємництво, українізація та період культурної революції. Але, на наше переконання, це було щось зовсім інше, – каже один з авторів кінофільму, кандидат історичних наук, доцент Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського Анатолій Войнаровський. – Черговий етап продуманої політики радянської окупації України – більшовикам будь-якою ціною потрібно було втриматись при владі і створювати подвійних стандартів у політиці та культурному житті. Тому у фільмі ми намагаємося показати, у чому ж була особливість цієї політики на території нашого прикордонного краю, де жили люди різних національностей та віросповідань.

У документальній стрічці використовуються хроніки тих часів, які історики віднайшли в архівах. Багато використано світлин, картографічних матеріалів та архівних документів. За словами авторів, створення такого культурного продукту відкриває нові можливості для вчителів закладів освіти, які можуть використовувати кінофільм під час освітнього та виховного процесу. Особливо актуальний такий продукт за нинішніх обставин, коли невідомо, яким буде навчання у школах.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin