Вінниця
29.03.2024
10.11° C
Вгору

Протягом вересня у ТВК Вінниччини відбулося 78 замін

Після утворення в області територіальних виборчих комісій у їхньому складі відбулася низка замін. Заміни відбувалися відповідно до постанов Центральної виборчої комісії.  Найбільше ротацій своїх представників провели осередки політичної партії «Голос» – 28 замін. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Загалом, від часу створення ТВК і дотепер, в комісіях області відбулось 169 замін, зокрема й у керівному складі. У вересні відбулася низка замін у складі обласної, районних та міських територіальних виборчих комісій. Всього з ініціативи осередків політичних партій їх було 78. Так, політична партія «Голос» замінила 28 своїх представників, ВО «Батьківщина» – 9, «Слуга народу» – 8, «Європейська солідарність» – 7, «За майбутнє» – 5. По три представники замінили політичні партії «Солідарність жінок України» та «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». По два представники замінили «Партія промисловців і підприємців України», «Опозиційна платформа – За життя» та «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».

По одному члену комісії замінили політичні сили «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» у Вінницькій обласній територіальній виборчій комісії, «Вінницька європейська стратегія»  – у Могилів-Подільській районній територіальній виборчій комісії, «Нова політика» – у Барській міській територіальній виборчій комісії, «Об’єднання «Самопоміч» – у Жмеринській міській територіальній виборчій комісії, «Перемога Пальчевського» – у Козятинській міській територіальній виборчій комісії, «Справедливість» – у Ладижинській міській територіальній виборчій комісії, УДАР – у Ладижинській міській територіальній виборчій комісії, «Громадський рух «Спільна справа» – у Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії, «Селянська партія України» – у Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії.

Політична партія «Партія промисловців і підприємців України» замінила двох своїх представників – у Вінницькій обласній територіальній виборчій комісії (1) та Калинівській міській територіальній виборчій комісії (1).

Зробила заміни політична партія «Опозиційна платформа – За життя»: у Бершадській міській територіальній виборчій комісії (1) та Немирівській міській територіальній виборчій комісії (1).

Політична партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» провела ротації у Калинівській міській територіальній виборчій комісії (1) та Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (1).

Політична партія «Голос» замінила членів комісії у Вінницькій обласні ТВК (1), Вінницькій районній територіальній виборчій комісії (2), Гайсинській районній територіальній виборчій комісії (1), Тульчинській районній територіальній виборчій комісії (2), Хмільницькій районній територіальній виборчій комісії (1), Вінницькій міській територіальній виборчій комісії (2), Гайсинській міській територіальній виборчій комісії (2), Іллінецькій міській територіальній виборчій комісії (2), Калинівській міській територіальній виборчій комісії (2), Липовецькій міській територіальній виборчій комісії (2), Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (2), Немирівській міській територіальній виборчій комісії (2), Погребищенській міській територіальній виборчій комісії (2), Тульчинській міській територіальній виборчій комісії (2), Хмільницькій міській територіальній виборчій комісії (1), Ямпільській міській територіальній виборчій комісії (2).

Політична партія ВО «Батьківщина» замінила своїх представників у Гайсинській районній територіальній виборчій комісії (2), Гайсинській міській територіальній виборчій комісії (2), Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (2), Хмільницькій міській територіальній виборчій комісії (1) та Ямпільській міській територіальній виборчій комісії (2).

Політична партія «Європейська солідарність» замінила членів комісії  у Жмеринській районній територіальній виборчій комісії (1), Могилів-Подільській районній територіальній виборчій комісії (1), Бершадській міській територіальній виборчій комісії (2), Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (2), Хмільницькій міській територіальній виборчій комісії (1).

Політична партія «За майбутнє» зробила заміни у Тульчинській районній територіальній виборчій комісії (1), У Вінницькій міській територіальній виборчій комісії (1), Липовецькій міській територіальній виборчій комісії (2), Тульчинській міській територіальній виборчій комісії (1).

Політична партії «Слуга народу» провела ротації у Могилів-Подільській районній територіальній виборчій комісії (1), Барській міській територіальній виборчій комісії (1), Бершадській міській територіальній виборчій комісії (2), Калинівській міській територіальній виборчій комісії (1), Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (1), Тульчинській міській територіальній виборчій комісії (2).

Політична партії «Солідарність жінок України» замінила своїх представників у Тульчинській районній територіальній виборчій комісії (1), Гайсинській міській територіальній виборчій комісії (1), Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (1).

Політична партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» зробила заміни у Калинівській міській територіальній виборчій комісії (1), Могилів-Подільській міській територіальній виборчій комісії (2).

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 33 Виборчого кодексу України виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства. У частині 4 йдеться, що територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Крім того, як зазначено у цій статті, повноваження членів ТВК припиняються достроково і з інших причин: у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії; припиненням його громадянства України; вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов’язків члена комісії; реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови; реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови; відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення; набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів; визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім; виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії; його смертю або оголошення його померлим.

Як раніше повідомляла ОПОРА, на Вінниччині було сформовано 25 територіальних виборчих комісій. До складу ТВК увійшли переважно жінки.

Також ОПОРА повідомляла, що відповідно до постанов ЦВК, станом на 15 серпня у складі територіальних виборчих комісій Вінницької області відбулося 35 замін. Найбільше своїх представників тоді замінили політичні партії «Солідарність жінок України» та «За майбутнє».

У повідомленні ОПОРИ також йшлося, що майже за місяць роботи, станом на 4 вересня, у ТВК Вінниччини відбулася 91 заміна.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin