Вінниця
28.03.2024
9.11° C
Вгору

Вінничанка про карантин у Польщі: відсіч шахраям, відміна комунальних, виплати безробітнім

Вінничанка Каріна Стшемпек живе в польському місті Ополе вже понад чотири роки. Дівчина розповіла “Місту”, як поляки готувалися до карантину і як живуть в нових реаліях. За її словами, ще коли інформація про коронавірус ширилися в усіх ЗМІ, поляки вирішили зробити стратегічні запаси провізії і “рвонули” по магазинам. Каріна говорить, що спочатку ставилася до цього з посмішкою, але потім зрозуміла, що потрібно бути обачнішою. Зараз, коли минув майже тиждень карантину, поляки призвичаїлися до нових реалій і майже не панікують, лише “затарюються” всім необхідним і переважно сидять вдома.

— В четвер-п’ятницю (12-13 березня) минулого тижня почали закривати садочки, школи і навіть університети. Але це було дуже вибірково, бо закривали не всі навчальні заклади і не в усій Польщі. А вже з початком карантину позачиняли все: фірми, торгові центри, кафе, ресторани і кіно, театри. Лишили тільки продуктові магазини, аптеки і заправки. В той же час мер міста звернувся до людей і повідомив, що постачання продовольчих продуктів не припиниться, а отже не потрібно панікувати і згрібати все з полиць. Люди спочатку були налякані і побігли скуповуватися – в аптеках одразу розібрали дезінфектори та захисні маски. Наприклад, я робила закупи в п’ятницю і полиці в продуктовому були напівпусті. Не було туалетного паперу, – всміхається Каріна. – Крупа, картопля, борошно, яйця, олія – все зникло. Але, переважно, провізії не було в більших супермаркетах, де люди постійно “затарюються”. А от в маленьких магазинах все на місці, але трішки дорожче. На ринках, яких не так багато в нашому місті, лишилося по три-чотири жінки, які займаються підприємництвом. Вони торгують овочами, фруктами і ціни в них сильно піднялися. Тоді влада наголосила, що буде штрафувати тих, хто хоче нажитися на цій ситуації. Здається, зараз люди переживають не так за вірус, як за порожні полиці в магазинах. Наприклад, якщо приходиш в маркет в другій половині дня, то продуктів майже нема – м’яса, овочів, круп і хліба, яєць не застанеш.

Каріна розповідає, що у Польщі планують на цей місяць відмінити сплату податків і комунальних платежів – йдуть на поступки підприємцям, у яких “стоїть” бізнес під час карантину.

— Тим людям, які лишилися без заробітку на цей період, планують сплачувати по 1300 злотих кожного місяця. Касири в магазинах зовні дуже захищено виглядають – сидять в масках і гумових рукавичках. З аптеками теж цікаво: раніше впускали по дві людини в середину, а зараз продають ліки лише через віконечко. В магазини впускають по 10-15 людей, але з вимогою тримати дистанцію. Якщо це великий магазин, то туди пускають по 50 людей за раз. Зараз працюють кур’єрські служби, наприклад, в кафешках посидіти тепер не можна, але можна замовити їжу чи напої додому. В новинах показували найбільші й найтуристичніші міста Польщі – Варшаву, Гданськ, Вроцлав та Краків. Там всюди пусто. Мене це радує, бо люди свідомі і відповідально ставляться до свого здоров’я. Поляки розуміють, що можуть захворіти або бути переносниками інфекції, тому в більшості випадків сидять вдома, – говорить Каріна Стшемпек.

Окрім того, що подекуди в Польщі піднімають ціни на товари першої необхідності, з’явилися й шахраї.

— Є й такі, хто хоче нажитися на людях. Вони вигадують різні “штучки”, наприклад, амулет від коронавірусу. В новинах розповідали, що найчастіше шахраї “розводять” літніх людей. А ще є а-ля молочко від коронавірусу. Там такий підхід: ти хворий, п’єш це молочко і моментально одужуєш. Дійшло до того, що шахраї ходять по будинкам з цими “препаратами” і кажуть, що вони представники санепідеміологічної служби. Але є і позитивні моменти. В деяких містах, в Ополе зокрема, на дверях під’їздів клеять оголошення зі зверненням до літніх людей. Оскільки вони в найбільшій небезпеці, то їм варто сидіти вдома. І якщо комусь з них потрібні продукти чи якісь ліки, то вони можуть звернутися в таку-то квартиру, або лишити записку під дверима. Дуже приємно, що на таких оголошеннях інші сусіди вказують і свої контакти – є взаємовиручка.

Польський уряд заборонив збиратися людям, якщо їх кількість перевищує 50 осіб. Тому церква звернулася до вірян з пропозицією проводити онлайн-трансляції служби, аби убезпечнити людей від поширення вірусу.

— Вірянам надсилали посилання на пряму трансляцію – в костелах були лише священнослужителі. В нашому протестантському костелі так само зараз відбуваються служби. Але є й такі церкви, які вирішили збиратися. Щоправда, вони одну й ту ж службу проводять тричі – розбивають людей на групки в межах 50 осіб, – розповідає Каріна Стшемпек.

Тим часом у німецькому місті Більфілд карантин лояльніший, але дає свої результати. Вінничанин Костя Петрачков, який живе і працює в Німеччині вже третій рік поспіль розповідає, що влада рекомендує людям гуляти на свіжому повітрі, але тримати дистанцію один від одного 1,5 метра.

— В нас огороджені дитячі та спортивні майданчики спеціальними стрічками, тому доступу до них немає. Ніхто навіть не думає порушувати ці обмеження. У транспорті мало людей, а місце біля водія теж огороджене, щоб ніхто близько до нього не підходив. Зараз з новин чуємо, що це дає свої результати – нових хворих стало значно менше. Позавчора було 500, а тепер 134, – говорить Костя Петрачков.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin