Вінниця
20.04.2024
11.21° C
Вгору

Дмитро Руденко: «Задоволений виступом представників Вінниччини на всеукраїнській арені»

Голова Вінницької обласної асоціації футзалу Дмитро Руденко розповів про те, як минув сезон в області та підбив підсумки участі команд з Вінниччини на всеукраїнській арені. Інтерв’ю з ним розповсюдила пресслужба Асоціації футзалу України.

– Розкажіть більше про Відкритий чемпіонат міста Вінниці. У ньому беруть участь лише команди з обласного центру чи з районних також?

– Всі матчі ми проводимо у Вінниці. Звичайно, є учасники, які представляють область. Ми маємо багато ліг, щоб команди могли бути розділені у відповідності до своєї сили. Серед них: Вища, Перша, Друга, Третя та Четверта ліги. Насправді, ми також орієнтуємося на наявність спортивних арен. Усім учасникам змагань найбільш зручно проводити матчі саме у Вінниці. Серед кубкових змагань у нас є Кубок Вінниці, а також Кубок ліги. Щодо останнього турніру, то тут відбувається жеребкування, і команди грають за системою плей-офф. До слова, представники нижчих ліг можуть заявлятися і у кубки дивізіонів, які є вищими за рангом.

– Чи встигли завершити сезон до початку карантину?

– Так, сезон на Вінничині завершено. Ми визначили всіх переможців та призерів у кожній з ліг.

– Як прослідковується залежність футболу і футзалу у регіоні? Наскільки великим є відсоток винятково футзальних команд?

– Винятково футзальні команди є більшістю у нашій області. Однак, великий відсоток гравців влітку грають у футбол, а взимку обирають футзал.

– Цьогоріч досить багато команд представляли Вінницьку область на всеукраїнському рівні: «Володимир» дебютував у Першій лізі, а «Яско» – у Кубку України. «Вінниця» традиційно взяла участь у Другій лізі. Як охарактеризуєте цей сезон для команд?

– Задоволений виступом представників Вінничини на всеукраїнській арені. У 2013-му році ми не мали чогось подібного. А нині – друге місце, яке посідав «Володимир» у Першій лізі перед завершенням чемпіонату, є вагомим футзальним досягненням для нашої області. Загалом, звичайно, вболіваємо і за «Володимир», і за «Яско», і за «Вінницю». Окрім того, ще й чимало глядачів приходять підтримати команди.

– Виступи на всеукраїнській арені – це, передусім, робота асоціації чи велике бажання команд?

– Робота асоціації полягає у тому, щоб створити конкурентне середовище у місцевому чемпіонаті. У ньому команди та гравці мають змогу проявити себе. Амбіції підвищуються, і команди рухаються далі. Ми завжди їх підтримуємо, щоб вони якнайкраще представляли Вінницьку область на всеукраїнській арені.

–​ Чи відбувається розвиток дитячого та жіночого футзалу у регіоні?

– Працюємо за цими напрямками. Завжди з радістю приймаємо змагання. Зокрема, минулоріч у нас проходила фінальна частина чемпіонату України (WU-17), цьогоріч мали представника в Юнацькій Екстра-лізі. Однак, звичайно, ми дуже залежні від наших залів. Їх не так багато, і завжди потрібно шукати вікна. Завжди раді показати наше місто усім його гостям. На обласному рівні у нас також проходять дитячі змагання. У них взяло участь близько шістдесяти команд. Намагаємося проводити матчі не лише у Вінниці, а й на території області. Щодо дівочих команд, то змагання для них також організовуються. Учасників не так багато, однак, ми намагаємося також дати їм можливість не лише тренуватися, а й проявити себе в ігровому процесі.

–​ Якою є ситуація з арбітражем у регіоні?

– Передусім, ми маємо двох арбітрів Favbet Екстра-ліги. Це Максим Слободянюк та Олександр Сидорук. Звичайно, у нас є Школа арбітражу, до якої ми залучаємо молодих рефері. Збори проходять раз на тиждень. Арбітри розпочинають роботу з дитячих змагань та нижчих ліг чемпіонату. Якщо вони добре демонструють свої якості, а також є готовими як фізично, так і психологічно, то отримують шанси у дивізіонах вищого рівня. Окрім вже згаданих двох представників Favbet Екстра-ліги, ми також маємо трьох арбітрів рівня Другої ліги.

–​ Чи має асоціація систематичних партнерів та спонсорів?

– Незважаючи на те, що футзал є найбільш масовим видом спорту на Вінничині, на жаль, партнери та спонсори не виявляють цікавості до підтримки футзальних змагань. Можливо, вона виражається у тому, що вони збирають футзальні колективи, які беруть участь у змаганнях під нашою егідою.

–​ До слова, чемпіоном Вищої ліги Відкритого чемпіонату міста Вінниці стала команда «Яско». На Ваше переконання, якою має бути доля Всеукраїнського фіналу АФЛУ, в якому вона б мала взяти участь?

– Звичайно, нині не все залежить від нас. Дуже хотілося б, щоб найкращу аматорську команду України було визначено на паркеті у чесній та цікавій боротьбі. Як вийде з проведенням фінальної частини цього поки важко спрогнозувати. Потрібно виконувати ті накази, які видає Кабінет Міністрів України.

–​ Якою є Ваша думка щодо рішення про тристоронні договори, а також стосовно контролю за дотриманням правила «один гравець – одна команда»?

– Цей трикутник щодо співпраці: Асоціація футзалу України-Вінницька обласна асоціація футболу-Вінницька обласна асоціація футзалу був вибудуваний і раніше. Зараз відбулося юридичне оформлення цього процесу. Ми є колективними членами обидвох організацій. Будемо й надалі співпрацювати. Щодо контролю за дотриманням правила «один гравець – одна команда». Це, однозначно, правильний крок. Він сприятиме як загальному розвитку команд, так і персональному зростанню рівня гравців. Тобто, колективи зможуть налагоджувати тренувальний процес та ставити перед собою більш конкретні завдання. Контроль за дотриманням правила введений у досить правильний час. Ми будемо його здійснювати.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin