Вінниця
16.04.2024
14.71° C
Вгору

У центрі Вінниці відкрили пам’ятну дошку видатному музиканту

Сьогодні на фасаді будинку за адресою вул. Магістратська, 80, відкрили пам’ятну дошку заслуженому працівнику культури України, народному артисту України, почесному громадянину міста Вінниці Віталію Газінському.

Віталій Іванович Газінський помер два роки тому. У 1984 році він заснував хор “Вінниця”. До складу колективу увійшли викладачі, студенти, випускники музично-педагогічного факультету Вінницького педінституту, викладачі Вінницького музичного училища тощо. З 1993 року колектив має статус міського та працює на професійній основі.

 

За підсумками звітів майстрів мистецтв та народної творчості у 1993,1999, 2001, 2003, 2004 та 2009 рр. хор «Вінниця» визнавався одним з найкращих хорових колективів України. У вересні 2008 року колективу міського камерного хору «Вінниця» надали статус «Академічний». Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

На відкритті меморіальної дошки були присутні вдова Віталія Івановича Газінського, діти та онук. «Колектив, який був років 6-7 аматорським, поступово набирав сил. До нього долучались співаки, в основному це були випускники музичного училища. Пізніше хор зміцнів настільки, що згодом здобув європейську славу, на міжнародних конкурсах шість разі здобув Гран-прі. Тоді це були дуже престижні міжнародні конкурси, сильні за якістю журі, вимогливістю. Таким чином колектив прославляв не тільки українське мистецтво а й рідну Вінницю. Звичайно, це відбувалося за сприянням міської ради, яка розуміла важливість цих заходів і завжди підтримувала наш колектив», – каже Зінаїда Куркова, вдова хормейстра.

Також відкриття дошки відвідав мер міста Сергій Моргунов

«Два роки тому не стало Віталія Івановича Газінського. Колектив хору, який він очолював, дуже поважав цю людину і вболівав за увіковічення його пам’яті. Знаком є те, що до мене звернулись представники колективу хору разом з вдовою Віталія Газінського Зінаїдою Володимирівною і підняли питання щодо створення меморіальної дошки та запровадження гарної традиції – Міжнародного фестивалю хорового мистецтва імені Віталія Газінського, який розпочнеться 19 травня. Адже саме Віталій Іванович приклав дуже багато зусиль для того, щоб колектив був таким, яким він є на сьогоднішній день», – каже Моргунов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin