Вінниця
25.04.2024
10.81° C
Вгору

“Бог їх милував”:  Чорнобильську електростанцію мали будувати на Вінниччині 

Сьогодні, 26 квітня в Україні відзначають 35-ті роковини з Чорнобильської трагедії. Поблизу Прип’яті сталася одна з наймасштабніших техногенних катастроф ХХ століття. Будівництво АЕС розпочали в 1970 році, проте першочергово місцем для зведення розглядали не Київщину, а Вінницьку область. Про це пише Vinbazar.

Згадка про це є у книзі “Чорнобиль. Велика брехня” кандидатки історичних наук, житомирянки Алли Ярошинської.

“Навряд чи селяни села Ладижин Вінницькій області знають про те, що Бог їх милував, 15 березня 1966 року. Саме в цей день Міненерго СРСР затвердив розміщення Центрально-Української АЕС біля села Копачі Київської області. Хоча спочатку альтернативою цьому рішенню було саме Ладижин. Колегія Держплану УРСР погодилася з “посадкою” АЕС в Київській області, недалеко від столиці. Її-то і нарекли чорнобильської через назву райцентру – Чорнобиль. Рішення Держплану УРСР від 2 лютого 1967 року був підтверджено постановою ЦК КПРС і Ради міністрів СРСР. Таким був початок. Кінець відомий”, – починається розділі “Реактор на шиї”.

Підтвердження цьому факту є й на офіційному сайті Чорнобильської АЕС. Загалом, розглядали близько двадцяти локації, але потім зупинилися на двох.

“При виборі місця будівництва АЕС враховувалося, що найбільш економічно доцільний радіус подання електроенергії складає близько 350-450 км. З цією метою для вибору оптимального варіанту розміщення атомної електростанції було проведено обстеження 16 пунктів будівництва у Київській, Вінницькій і Житомирській областях. Було запропоновано два пункти будівництва: біля села Ладижин Вінницькій області та села Копачі Київській області. Спочатку ця станція іменувалася як “Центрально-Українська АЕС”, – йдеться на порталі станції.

 

За спогадами голова громадської організації “Союз Чорнобиль України” Михайла Ястремського, проти будівництва станції на Вінниччині виступав колишній перший секретар Вінницького обласного комітету Комуністичної партії України Михайло Стахурський. Ніби-то чиновник пообіцяв всіма силами не допустити встановлення АЕС у регіоні. Проте варто зауважити, що в той час, коли приймали рішення про обрання розташування майбутнього стратегічного об’єкту, авторитетний парфункціонер уже п’ять років як перебував на пенсії та працював позаштатним членом Партійної Комісії при ЦК КПУ. Чи міг він вплинути на таке важливе питання, залишається загадкою історії.

Будівництво Чорнобильської атомної станції розпочалося у 1970 році, а перший енергоблок здали в запустили у 1977 році. Стахурський помер у 1971 році.

Очевидно на місці, де планували встановити АЕС, звели теплову електростанцію. Періоди будівництва співпадають. Ладижинська ТЕС (Ладижинська ДРЕС) — закладена в 1968 р., введена в експлуатацію у 1970 році, будівництво завершилося у 1972 році.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin