Вінниця
26.04.2024
10.13° C
Вгору

У вінницькому музеї відкрили виставку “Чорнобильська трагедія. Післямова…”

Сьогодні, 23 квітня, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену 35-й річниці техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. В експозиції представили переважно фото ліквідаторів та подій тодішнього часу, а також документи, нагороди та деякий одяг. Відвідати захід можуть усі охочі – вхід вільний.

 

Виставка присвячена ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, у якій взяли участь близько шести тисяч вінничан. Це були переважно працівники Державтоінспекції області, перша група з яких, у складі 25-ти людей, виїхали з Вінниці до місця аварії в ніч з 1 на 2 травня 1986 року.

 

“Коли нас відправили у Чорнобиль, то здавалось би, яка потреба була у нас, адже пожежу вже загасили. По прибуттю сформували загін пожежників. Ми не уявляли, що нас чекає, але морально вже були готові до чогось невідомого. А коли приїхали за 17 кілометрів до станції, нас зустріли люди у білих костюмах”, — розпочав голова міської громадської організації “Союз Чорнобиль України” Михайло Ястремський.

 

На виставці “Чорнобильська трагедія. Післямова…” представлені матеріали із фондової колекції музею, що висвітлюють події 1986 року. Переважна їх кількість надана самими вінничанами-ліквідаторами, серед яких найбільше експонатів – це фотоматеріали, відзняті на території ЧАЕС та в зоні відчуження. Також на полицях можна побачити й особисті речі рятівників, прилади для вимірювання рівня радіації, книги, буклети та документи.

 

“Все почалось з замовчування. Скільки ж наслідків можна було уникнути, якби радянська влада не мовчала. Пам’ятаю, як у ті дні моя дитина раділа весняному дощові, який виявився радіоактивним”, — пригадала директора Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Виська.

 

Особливу цінність становлять матеріали, передані в останні роки ліквідаторами, з-поміж них понад 30 світлин, відзнятих в забрудненій зоні та фотоапарат, яким робили ці фото. Для дезактивації території з вінничан був сформований хімбатальйон з військовозобов’язаних запасу, основним завданням якого стало очищення території від шкідливих речовин. Також проводилися будівельні роботи. Зокрема, розширення дороги від Зеленого Мису до Чорнобиля проводили працівники тресту “Вінницяшляхбуд”.

 

Крім того, на території Чорнобильській АЕС працювали близько 300 жінок з Вінниччини. Вони були переважно телефоністками та медсестрами, які надавали невідкладну допомогу постраждалим внаслідок аварії.

 

Виставка працюватиме до 16 травня, яку можуть відвідати усі охочі. Представлені матеріали перейдуть у власність майбутнього “Музею Мужніх”.

 

20 квітня у Вінниці презентували виставу до 35-роковин на ЧАЕС, на яку запросили ліквідаторів та їхні сім’ї.

 

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській атомній електростанції сталась 26 квітня 1986 року. Вона вважається найбільшою техногенною катастрофою в історії людства, наслідки якої відчутні й досі. Подібною їй є лише вибух на АЕС у префектурі Фукусіма. Він виник у 2011 році внаслідок найсильнішого за всі часи спостереження землетрусу в Японії.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin