Вінниця
24.04.2024
10.23° C
Вгору

“Я вступала за кордон, щоб практикувати мову, жити там, але все одно залишилася вдома”, – як живеться вінничанам у Польщі під час пандемії

Віталій уже 4 роки працює у Польщі і зазвичай приїжджав додому кожні пів року: у літню відпустку та на зимові свята. Однак пандемія коронавірусу внесла корективи у життя хлопця та тисяч українців у Польщі.

“Відколи почався карантин у житті змінилося багато, – розповідає Віталій, – я не можу тепер спокійно поїхати додому або в іншу країну (раніше хлопець багато подорожував по Європі – авт.). У межах Польщі зараз теж багато обмежень, далеко не всі з них адекватні”.

Від початку пандемії Віталій був в Україні лише раз, у жовтні. Тоді якраз в Україні відмінили карантин, по правилах якого хлопець мав би чекати 2 тижні. А в Польщі якраз змінили карантин по приїзду з 14 днів на 10.

Зараз, перед великодніми святами українці звикли також приїжджати додому. Однак нещодавно знову змінилися правила перетину кордону. Тепер тест, проведений у країні, з якої прибула особа, не звільнятиме від карантину в Польщі, хоча раніше ще можна було його уникнути. Мандрівники, які потрапили на карантин, зможуть у Польщі пройти тест, негативний результат якого звільнить їх від карантину. Тип тесту: ПЦР або на антигени.

Особи, щеплені від COVID-19, звільняються з карантину. Це стосується людей, яким видано сертифікат про щеплення вакциною, допущеною для використання в Європейському Союзі. Про це повідомляють на урядовому сайті Республіки Польща.

Відомо, що такі нововведення щодо відміни закордонних тестів введені через підробки результатів тестів.

Однак обмеження на в’їзд не діють на громадян України, які здобувають у Польщі освіту та ще на низку людей. З повним списком можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.

Віничанка Вікторія навчається в Університет ім. Яна Кохановського в Кельце. Через карантин Вікторія встигла повчитися в університеті офлайн лише півроку.

“У березні усіх відправили додому, з самого початку говорилося про 2 тижні карантину, тому ми всі взяли мінімум речей, думали, ще повернемося назад в гуртожитки. Однак потім карантин затягнувся, речі мені вже забирали знайомі, бо я не мала змоги поїхати за ними. Навчання весь час було онлайн.

Оскільки я вчуся на туризмі, у нас є практичні заняття. Тому літом все-таки вдалося потрапити в Польщу, ми їздили на практику. У гуртожиток тоді не можна було заселятися – знімали квартиру. Але з перетином кордону, з карантинами не було тоді проблем.

Складніше стало вже в цьому році, взимку ми їздили на ще одну практику, по поверненню вже потрібно було або робити тест або сидіти 2 тижні в карантині. Я обрала карантин, впринципі це не було дуже важко, бо все-одно щодня були заняття в нас”, – ділиться Вікторія.

Не подобається те, що я вступала в той університет з метою жити закордоном, практикувати мову, а по суті сиджу в Україні все-одно.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin