Вінниця
20.04.2024
11.69° C
Вгору

Науковець з Вінниччини відправився у наукову експедицію на станцію “Академік Вернадський”  

Українська антарктична експедиція вкотре вирушила на станцію “Академік Вернадський”. Серед них і науковець з Вінниччини Олександр Афтенюк.

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, 24 березня на станцію “Академік Вернадський” вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція (УАЕ). Її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. З них 11 чоловіків та одна жінка – біологиня Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю. До речі, раніше жодна жінка двічі не зимувала.

Крім того, до Антарктиди вирушив науковець з Вінниччини – метеоролог Олександр Афтенюк. Для нього це вже буде третя зимівля. До речі, метеорологічні вимірювання на станції тривають з 1947 року й використовуються як для прогнозування погоди в Україні та світі, так і для глобальних прогнозів змін клімату на планеті.

Команда метеорологів: Олександр Надточій та Олександр Афтенюк

Керівником експедиції буде вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже рекордна дев’ята річна експедиція.

– Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37. Цього року, у 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику у квітні виповнюється 25 – тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії, – розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. – Тож ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів самореалізуватися й долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими.

Перед відправкою в Антарктиду вся команда пройшла обов’язковий тижневий тренінг, отримавши знання та навички, потрібні для роботи й життя на станції. Важливою складовою тренінгу також було злагодження колективу під наглядом психологів. Майбутні полярники вчилися взаємодіяти між собою в умовах, наближених до станції.

Основними завданнями учасників річної експедиції є проведення щоденних вимірювань та запланованих досліджень, а також підтримка роботи станції.

Заплановані дослідження за п’ятьма основними напрямами:

геокосмічні;

геолого-геофізичні;

гідрометеорологічні;

океанографічні;

біологічні.

Шлях української експедиції проляже через Туреччину, Бразилію та Чилі, де на команду чекає 2-тижневий карантин. Після того вони кораблем мають дістатися станції.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin